fbpx
MiodosytnictwoPoradniki

Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły

Seria poradników które pomogą Ci w domowym miodosytnictwie

Seria poradników na temat domowej produkcji miodów pitnych.

Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły
Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe
Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni

Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować

Część 6 – Miód jako składnik miodu pitnego
Część 7 – Woda i jej znaczenie w domowym miodosytnictwie

Miód pitny towarzyszy nam od zarania dziejów. Pierwsze ślady kopalne świadczące o produkcji tego trunku datowane są na 7 tysięcy lat przed naszą erą. Szukając odpowiedzi na to jak nasi przodkowie wytwarzali ten napój możemy teraz tylko zgadywać. Niemniej jednak produkcja miodu pitnego nawet dziś stanowi zagadkę dla wielu z nas. Miód pitny kojarzy nam się z wikingami. Również w naszej polskiej literaturze występuje on niejednokrotnie i chyba najpopularniejszym przykładem jest proza Sienkiewicza, gdzie Zagłoba raczył się miodem pitnym. Ze smutkiem jednak można stwierdzić iż miód pitny jest dziś zapomnianym trunkiem. Wielu Polaków nigdy nie piło miodu pitnego, a nawet nie widziało go na półkach w sklepach. 

Po “Piwnej rewolucji”, która według jednych już się skończyła, a wedle innych nadal trwa w najlepsze można zauważyć nowy trend. Odradza się kultura wytwarzania i picia miodu pitnego. W ostatnim czasie powstaje wiele nowych miodosytni. Przepisy pozwalają pszczelarzom wytwarzać miód pitny z miodu pozyskanego z własnej pasieki i sprzedawać go bezpośrednio klientom – oczywiście  w tym celu muszą zostać spełnione specjalne warunki ale jest to zupełnie odrębny temat. Swoistą miodową rewolucje, albo miodosytniczą rewolucję zapoczątkowało King of Mead z Mateuszem Błaszczykiem w roli głównej.  Korzystając Facebooka można znaleźć grupę ludzi, którzy robią miody pitne już od wielu lat i chętnie udzielają porad. 

Na swoim blogu chciałbym podzielić się z wami moimi doświadczeniami z domowym wytwarzaniem miodu pitnego. Początki bywają trudne, nikt nie dał mi prostej rady w jaki sprzęt mam się zaopatrzyć. Dlatego kupowałem coraz to dziwniejsze gadżety do domowej produkcji alkoholi. Gadżety te zalegają teraz i są nieużywane.

Wymagany sprzęt podczas domowej produkcji miodu pitnego:

  1. Garnek lub kocioł
  2. Duża łyżka lub łyga
  3. Wężyk do ściągania miodu pitnego z nad osadu
  4. Fermentory i akcesoria dodatkowe
  5. Sprzęt do butelkowania i butelki
  6. Refraktometr i areometr zwany winomierzem, balingomierzem lub po prostu spławikiem

Dzisiejszy post jak wskazuje tytuł będzie skupiać się na garnkach czy kociołkach, w których przygotowujemy brzeczkę miodową. Brzeczka miodowa jak wspominałem wcześniej jest to roztwór miodu z wodą, do którego będą zadawane drożdże. 

Garnek, garnkowi nie równy. Jaki garnek wybrać? Najlepiej sprawdzić jaki garnek mamy w domu. Do przygotowania 5 litrowego nastawu miodu najlepiej zaopatrzyć się w nieco większy garnek. Wtedy możemy dolać nieco więcej wody, która nam odparuje podczas gotowania – sycenia. Można również w mniejszym garnku przygotować nieco większy nastaw. W takim wypadku przydać może na się areometr, lecz nie jest on konieczny. Wystarczy, że dobrze rozpuścimy porcje miodu schłodzimy ją i wlejemy do fermentora, a następnie dopełnimy odpowiednią ilością wody i dobrze wymieszamy. Jest to jednak kłopotliwe. 

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Czym należy kierować się przy zakupie lub wyborze garnka?

  • Brzeczka miodowa podczas sycenia lubi kipieć, dlatego warto jest wybrać większy o 5 litrów garnek niż planowany nastaw. Sam podczas nastawiania 10 litrowego miodu syciłem w 15 litrowym garnku i było to dość wygodne.
  • Garnek powinien mieć pasującą pokrywkę  gdyż podczas studzenia będzie chronić brzeczkę przed wszelkimi zanieczyszczeniami.
  • Kociołek powinien być wysoki co ułatwi umieszczenie w nim chłodnicy.
  • Garnek wyposażony w kranik na pewno ułatwi nam pracę.
  • Przed zakupem zapytaj babci o jej garnek na bigos.
  • Ewentualny zakup garnka można usprawiedliwić chęcią na warzenia sobie bigosu 🙂

Garnek znajdziemy w każdym domu, w sieci znaleźć można również wiele innych alternatywnych produktów.  

Warnik

Zalety:

  • działa na prąd więc możemy go używać w dowolnym miejscu w domu
  • posiada termostat i jest dość wysoki 
  • posiada kranik
  • praktycznym wyborem będzie również tak zwany kociołek z lidla

Minusy: 

  • Mała objętość najczęściej do 30 litrów
  • Trudno o bardzo duże nastawy 50 litrów i więcej
  • Stosunek ceny do objętości

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kociołki zacierne dla piwowarów

Plusy:

  • Ułatwia sycenie
  • Pompa do mieszania brzeczki
  • Pompa umożliwi przepompowanie brzeczki do fermentora
  • Budowa sprzyjająca zastosowaniu chłodnicy – która często jest w zestawie
  • Jeśli chcemy robić piwo warto rozważyć, jednak piwo można warzyć również w zwykłym garnku 

Minusy:

  • Bardzo duża cena od 1500 zł – 30 l, zaś garnek 100 l cena od około 600 zł
  • Jeśli ograniczamy się do miodosytnictwa jest  to nieopłacalne

Producenci oferują wiele produktów: 

Kocioł warzelny – dla ambitnych 

Zalety:

  • Bardzo duża objętość
  • Łatwo można zrobić nastaw dwójniaka o objętości 700 l już przy 300 litrowym kotle warzelnym
  • Dobry stosunek ceny do jakości
  • 300l kocioł to koszt od 15 tys zł
  • Sprzęt dla profesjonalnej miodosytni

Wady:

  • Zajmuje dużo miejsca

Jeśli zamierzamy wytwarzać tylko miody pitne wystarczy nam porządny garnek. Lecz każde inne urządzenie ma swoje wady i zalety. Tutaj wybór wydaje się prosty. Dalej może być jeszcze już tylko ciekawiej. Zapraszam już niebawem do kolejnej części 

Życzę udanej fermentacji!!!! 

‘±

Seria poradników które pomogą Ci w domowym miodosytnictwie

Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły
Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe
Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni

Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

6 komentarzy do “Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *