WARKA #2 – Coopers European Lager 1,7kg– BREWKIT
Warzenie 19.07.19
Gęstość 13°
ABV 4,9%
IBU Bd
SRM Bd
Rozmiar warki:
Oczekiwana ilość gotowego piwa 20 L
Straty z fermentacji 5 %
Rozmiar ze stratami z fermentacji 20 L
Czas gotowania 60 min
Szybkość odparowywania 10 %/h
Ilość gotowanej brzeczki 15 L
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Surowce fermentujące:
Coopers European Lager 1,7kg możecie go również znaleźć na allegro klik
1,4 kg ekstraktu suchego słodowego jasnego Gozdawa możecie również zamówić tutaj zobaczysz go w sklepie
Chmiele:
Lublin (Lubelski) Alfa kwasy 40 g 3.3 %
Gotowanie:
60 min
Drożdże:
Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium
Bez nazwy drożdże lagerowe Coopersa chodz polecam je zamienić na drożdże Fermentis Saflager W 34/70
Fermentacja:
Dzień warzenia 19 lipiec 2019
Data rozpoczęcia fermentacji 20.07.19
Fermentacja cicha brak
Data dodania chmielu brak
Ilość brzeczki nastawnej 21 L
Temperatura fermentacji pokojowa
Gęstość przed fermentacją 13 BLG
Gęstość po burzliwej 3 BLG
Gęstość końcowa 3 BLG
ABV 4,9%
Odfermentowanie 77.8%
Rozlew: 01.08.2019
Ilość pakowanego piwa 20 L
Ilość kalorii w 500ml bd
Typ nasycenia Refermentacja
Poziom CO2 bd
Cukier do refermentacji glukoza
Ilość cukru do refermentacji 180 g w syropie
Temp. pakowanego piwa 20 C
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Fermentacja przebiegła prawidłowo w dniu pomiaru smak dobry, estrowy. Zapach kojarzy mi się z NAPOLI BANANY W CZEKOLADZIE XD chodź kolega mówi, że jest to zapach korzenny.
Zapach utrzymywał się do momentu, w którym stworzyłem styropianową lodówkę do leżakowania piwa. Po prze leżakowaniu 3 miesięcy w temperaturze 5 – 10°C smak i zapach piwa się poprawił.
Piwo nawet po tym iż fermentowane było w wysokich temperaturach wyszło bardzo dobrze. Piwo jest słodowe, goryczka została lekko podbita własnym chmieleniem co zdecydowanie dobrze wpłynęło na efekt końcowy.
Piana w piwie była trwała i była całkiem spora.
Mogę śmiało polecić ten brewkit, może nie na pierwsze piwo, ale warto spróbować.
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
Pingback: WARKA #4 - Real ale Coopers 1,7 kg Brewkit - Trzy Baryłki