Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni
Seria poradników które pomogą Ci w domowym miodosytnictwie
Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły
Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe
Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni
Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować
Część 6 – Miód jako składnik miodu pitnego
Część 7 – Woda i jej znaczenie w domowym miodosytnictwie
Ostatnim etapem i chyba najbardziej wyczekiwanym momentem w domowej produkcji miodów pitnych, domowych piw czy wina jest jego butelkowanie.
Butelkowanie domowego alkoholu jest na pierwszy rzut oka bardzo proste lecz jest jednak ważnym moment w produkcji miodów pitnych. Źle przeprowadzone butelkowanie miodu pitnego może zniszczyć całą nasza pracę. Z powyższego powodu do butelkowania należy się dobrze przygotować.
By prawidłowo przeprowadzić rozlew miodu pitnego potrzebny jest nam wężyk igielitowy, oraz butelki. Butelki do miodu pitnego możemy pozyskiwać na dwojaki sposób – kupić w sklepie lub zbierać je razem ze znajomymi. Mogą one być zakręcane nakrętka lub na korek. Butelki zatykane korkiem wyglądają bardzo profesjonalnie, a nasi znajomi będą zaciekawieni w jaki sposób udało nam się je tam wetknąć. By zatkać butelkę korkiem potrzebny nam jest sam korek oraz korkownica.
Butelki przed rozlewem muszą zostać zdezynfekowane dlatego omówimy sobie mycie krok po kroku.
Na sam koniec omówię dostępne na rynku środki dezynfekujące z jakich najczęściej korzystam.
Butelki:
Do rozlewu miodu pitnego najczęściej wykorzystywane są butelki szklane. Wybór butelek dostępnych w sprzedaży jest bardzo duży. Cena za butelkę to około 2 złote, jednak w Internecie na pewno znajdziecie tańsze. Ciemne butelki, najlepiej brązowe będą dobrze chronić nasz produkt przed światłem słonecznym, zaś w przeźroczystej butelce będzie można podziwiać barwę oraz klarowność naszego trunku. Jednak takie butelki z miodem pitnym najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu. Wybór kształtów butelek jest naprawdę duży i już od nas zależy jaki model wybierzemy. Butelki, które będą zakręcane najczęściej można kupić już z nakrętkami, zaś korki do butelek kupuje się osobno.
Korki:
- naturalne korki – wykonane z jednego kawałka kory drzewa korkowego. Jest to rozwiązanie najwyższej jakości , ale także najdroższe.
- prasowane korki – to z kolei najbardziej ekonomiczne rozwiązanie.
- warstwowe korki – to odmiana korków prasowanych z umieszczoną od dołu warstwą korka naturalnego.
- gumowe korki – często spotykane w popularnych winach.
Korkownice:
Na rynku dla domowych winiarzy czy miodosytników, mamy dostępne wiele modeli korkownic. Jak zawsze każdy model ma swoje zalety oraz wady, a stosunek ceny do wad danego modelu jest jak zawsze adekwatny. Omówmy zatem każdy model.
Korkownica ręczna
- Plusy:
- Tania
- Minusy:
- Wymaga użycia siły i młotka
trójramienna i dwuramienna korkownica
- Plusy:
- Nie ma potrzeby użycia młotka
- Zajmuje mało miejsca
- Minusy:
- Wymaga użycia siły
Korkownica duża stołowa
- Plusy:
- Lekka praca
- Stabilna butelka
- Możliwość przykręcenia do stołu, podłogi.
- Minusy:
- Zajmuje dużo miejsca
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Mycie i dezynfekcja
Odpowiednia higiena pracy w domowej miodosytni jest bardzo ważna. Dbałość o mycie i odpowiednie konserwowanie sprzętu jest bardzo ważne i ochroni nas przed zakażeniem. Do zakażenia naszego miodu pitnego może dojść na kilku etapach.
- Kiedy przygotowujemy brzeczkę miodową do fermentacji
- Fermentor jest zanieczyszczony
- Podczas zlewania miodu pitnego brudnym wężykiem
- Butelki podczas butelkowania zostały źle zdezynfekowane
Czym grozi zakażenie miodu pitnego? Spowoduje zniszczenie całej naszej pracy. Kiedy wykryjemy je jeszcze na początku fermentacji możemy spróbować spasteryzować miód pitny i dodać jeszcze raz drożdże. Gorzej jest jeśli do zakażenia miodu pitnego dojdzie podczas butelkowania. W butelce z zakażony miodem pitnym może dojść do dalszej pracy w efekcie czego może dojść do rozsadzenia butelki szklanej lub wyciśniecie korka. Wysokie stężenie alkoholu w miodzie pitny chroni go przed zakażeniem i na tym etapie dochodzi do niego rzadko, jednak piwowarzy domowi moją z tym najwięcej problemów, a „granaty” mogą powodować zniszczenia i rany.
Do mycia balonów czy butelek używamy najczęściej szczotek osadzonych na drucie. Wiadra możemy myć również gąbką.
Mycie butelek krok po kroku:
- Namaczanie butelek z etykietą. Butelki umieszczam w wysokim wiadrze, do każdej butelki dodaje krople płynu do mycia naczyń i zalewam wszystko gorącą wodą i zostawiam na noc.
- Usunięcie etykiety z butelek może być uciążliwe dlatego przydaje się do tego mały nożyk oraz druciak.
- Wstępnie umyte butelki wstawiam z powrotem do wiadra i do każdej dodaje około ½ – 1 łyżeczki nadwęglanu sodu czyli popularnego wśród piwowarów OXI ONE.
- Jeśli jest taka potrzeba czyszczę wszystko jeszcze szczotką
- Kiedy butelki zwyczajnie nie mogę wyczyścić to ją wyrzucam.
- Jeśli do butelek będę tego samego dnia rozlewać miód pitny, to płuczę je jeszcze roztworem OXI ONE w proporcjach według instrukcji przy pomocy myjki do butelek, a potem trafiają one na suszarkę do butelek
- Natomiast jeśli butelki trafiają do piwnicy i czekają na rozlew to płukane są one roztworem pirosiarczanu sodu przy pomocy wspomnianej myjki. Następnie bez suszenia trafiają one do skrzyni, a wlot butelki zakrywany jest folią spożywczą.
To jest mój sposób na dezynfekcję butelek przed butelkowaniem miodu pitnego czy piwa.
Wspomniane środki do dezynfekcji to nie wszystko, miodosytnik czy piwowar domowy ma dużo większy arsenał do walki z wszelkimi nieczystościami.
Do mycia fermentorów i reszty sprzętu bardzo dobrze sprawdza się tradycyjny płyn do mycia naczyń. Przed użyciem warto jednak użyć kolejnego środka odkażającego.
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Środki dezynfekujące
Pirosiarczan sodu/potasu (nazywany potocznie piro)
- Sposób użycia
- Stosować w formie 2% roztworu (20 g pirosiarczanu na 1 litr wody
- Plusy
- Działa hamująco na rozwój pleśni i bakterii, słabiej na drożdże
- Służy do stabilizacji nastawu
- Pirosiarczan działa kontaktowo i oparami
- Minusy:
- Wydziela duszący gaz
Nadwęglan Sodu – OXI
- Sposób użycia
- Stosujemy go 3 – 4 g na litr wody
- Granulki, które w kontakcie z wodą uwalniają nadtlenek wodoru (wodę utlenioną), idealnie dezynfekując powierzchnię.
- Plusy
- Brak zapachu
- Szybkie odkażenie
- Brak potrzeby płukania
- Duża wydajność
- Minusy:
- brak
NaOH – soda kaustyczna (ług sodowy)
- Sposób użycia
- Stosujemy stężenia 3-4%, czyli na 1 litr wody 30 gram sody (najwygodniejszą ilością są 3-4 litry)
- Należy sypać NaOH do wody, a nie odwrotnie
- Plusy
- środek odkażający,
- wywołuje pęcznienie białek osoczowych
- zmydla tłuszcz i wiąże cząsteczki zanieczyszczeń, a więc dodatkowo działa czyszcząco
- Minusy:
- Należy zachować szczególną ostrożność
PBW- Powdered Brewery Wash
- Sposób użycia
- 30g – 90 g na 5 litrów wody, kontakt z powierzchnią mytą nie krótszy niż 30 minut. PBW należy dokładnie spłukać, dwu krotne przemycie wodą wystarcza
- Plusy
- dociera we wszystkie zakamarki bez potrzeby szorowania.
- jest przyjazny zarówno dla nas jak i dla środowiska,
- nie jest żrący, nie powoduje podrażnień
- Minusy:
- Cena około 60 zł za 1kg
StarSan odpowiednik to SANIPRO RINSE
- Sposób użycia
- Mocno pieniący środek dezynfekujący.
- 7,5 ml Starsanu na 5 litrów wody destylowanej.
- Plusy
- 60 sekundowy kontakt z czyszczoną powierzchnią
- W kontakcie z brzeczką zamienia się w pożywkę dla drożdży.
- Duża wydajność
- Minusy:
- Ciężki dostęp do produktu
Desprej
- Sposób użycia
- Spryskujemy i odczekujemy na odparowanie preparatu.
- Plusy
- posiada szerokie spektrum działania
- preparat stworzony na bazie mieszaniny alkoholi
- możliwość użycia na oddziałach noworodkowych
- odpowiedni do małych i trudno dostępnych miejsc
- gotowy do użytku i niewymagający spłukiwania
- Minusy:
- brak
Mam nadzieje że to opracowanie było dla was pomocne. Napiszcie w komentarzach jak wy przygotowujecie butelki przed rozlewem.
Temat sprzętu niezbędnego do przygotowania miodu pitnego jak sądzę został wyczerpany. Życzę wszystkim spokojnej fermentacji.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Seria poradników które pomogą Ci w domowym miodosytnictwie
Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły
Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe
Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni
Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 1 - Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły - Trzy Baryłki
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 2 - Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe - Trzy Baryłki
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria - Trzy Baryłki
Pingback: Jak założyć miodosytnie w swoim gospodarstwie? Produkcja miodu pitnego na małą skalę. - Trzy Baryłki