fbpx

Kormoran Ciemny Owsiany

Kormoran Ciemny owsiany to jedno z pierwszych piw tego browaru jakie miałem okazję pić. 

Butelka o ciekawym kształcie z reliefem nazwy i loga Browaru Kormoran. Etykieta została zmieniona na ciemniejszą. Jest dwukolorowa prosta i przejrzysta. Dzięki niej na półce sklepowej od razu uda nam się rozpoznać to piwo. 

Dla piwowarów domowych dobrą wiadomością jest to, iż etykietę łatwo usunąć z butelki co jest dużym plusem. Mogą oni ponownie wykorzystać butelkę bez jej uciążliwego szorowania. Ozdoby na butelce sprawiają, że jej trwałość może być mniejsza w konfrontacji z przegazowanym piwem. Plastikowe etykiety są uciążliwe w usuwaniu, więc tutaj Browar Kormoran ma u mnie dużego plusa!!!

Piwo o ekstrakcie początkowym 12,5% ma 4,5% alkoholu. Przy jego produkcji wykorzystano pięć różnych słodów. Słód pilzneński zapewne odpowiada słodowi jasnemu ponadto strona www.browarkormoran.pl informuje nas, że wykorzystano  słody karmelowe, prażone oraz palone, nadające piwu nuty karmelowe, czekoladowe, kawowe. Brakuje nam piątego rodzaju więc zgaduje, że był to słód Pale ale, ale to już moje domysły. Płatki owsiane stanowią w tym piwie 19% ogólnego zasypu. Wykorzystanie chmielu Cascade miało dać cytrusowo – kwiatowy aromat. Niestety w moje skromne zmysły nie wyczuwają tych fajerwerków.

źródło: www.browarkormoran.pl

Aromat:

delikatnie kawowy, gorzka czekolada

Barwa:

Barwa piwa jest czarna. Piwo jest klarowne lecz nie przejrzyste.
Piana jest kremowa i brązowa. Drobne pęcherzyki mało obfita

Smak:

Goryczkowy o krótkim finiszu, jest ona średnia i krótka, przyjemna palona

Odczucie w ustach

Piwo średnio treściwe, żeby nie powiedzieć, że wodniste, o średnim wysyceniu.

Piwo ciemne przyjemne choć w moim odczucie kiedyś mogło być bardziej treściwe 

A jak ty oceniasz to piwo?

Źródło: własne

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.