fbpx

WARKA #3 – Irish stout Coopers 1,7kg– BREWKIT

Irish stout Coopers to móje trzecie piwo z brewkitu na jakie się zdecydowałem. Bardzo lubię piwa typu stout dlatego też tak szybko się na nie zdecydowałem. To piwo jest szczególne również z innego powodu, ponieważ to moje pierwsze piwo fermentowane z kontrolą temperatury, gdyż w końcu zdecydowałem się na stworzenie styropianowej lodówki. Piwo było fermentowane w temperaturze 18° C i nie powiem jestem bardzo zadowolony z efektów zastosowania lodówki jak i z samego użytkowania styropianowej skrzyni.

Warzenie 19.07.19

Gęstość 13° BLG
ABV 4,9%
IBU Bd
SRM Bd

Rozmiar warki:

Oczekiwana ilość gotowego piwa 21 L

Surowce fermentujące:

Ekstrakt Irish stout Coopers 1,7 kg
Ekstrakt ciemny bruntal 1,7 kg

Chmiele:

brak

Gotowanie:

60 min

Drożdże:

Safale S-04 Fermentis

Fermentacja:

Dzień warzenia 21 lipiec 2019
Data rozpoczęcia fermentacji 22 lipiec 2019
Fermentacja cicha brak
Data dodania chmielu brak
Ilość brzeczki nastawnej 23 L
Temperatura fermentacji: 18°C
Gęstość przed fermentacją  13 BLG
Gęstość po burzliwej 3,5 BLG
Gęstość końcowa 3,5 BLG
ABV 4,7%
Odfermentowanie Bd

Rozlew: 12.08.2019

Ilość pakowanego piwa 20 L
Ilość kalorii w 500ml bd
Typ nasycenia Refermentacja
Poziom CO2 bd
Cukier do refermentacji glukoza
Ilość cukru do refermentacji 129 g w syropie
Temp. pakowanego piwa 20 C

27.07.19

Smakuje bardzo dobrze, nawet jak na tak młode piwo

01.08.19

Smakuje dobrze, ale niepokoi mnie kra na powierzchni piwa

,10.08.19

Jest w porządku

20.08.19

Piwo jest smaczne

30.08.19

Degustując kolejne butelki zastanawiam się nad podobieństwem do Guinnessa

15.09.19

W butelkach nagle zacząłem wyczuwać posmak żelaza. Roztarcie kropli na skórze potwierdziło me obawy.

30.09.19

Eh chyba kapsel zardzewiał.

Podsumowanie bardzo dobre piwo gdyby nie to żelazo

09.10.19

Opinia: dobre tylko mało nagazowane, następnym razem należy dodać więcej cukru do refermentacji. W niektórych butelkach w smaku odczuwalne żelazo. Prawdopodobna przyczyna – kapsle

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.