fbpx

WARKA #4 – Real ale Coopers 1,7 kg Brewkit

Kolejne piwo to ponownie brewkit. Tym razem wybrałem nachmielony ekstrakt słodowy firmy Coopers – Real ale.

Real ale w Anglii jest piwem uwarzonym z naturalnych składników. Piwa są ponownie refermentowane w celu jego nagazowania. Refermentacja może być prowadzona w zbiorniku jak i w butelkach. Z refermentacji korzysta wielu piwowarów domowych. Proces ten niejako utrwala domowe piwo. W jaki sposób? Podczas butelkowania istnieje spore ryzyko natlenowania gotowego piwa, nawet wtedy kiedy sztucznie wysycamy go dwuletniemu węgla. Po dodaniu dodatkowej porcji cukrów, które fermentują,  drożdże wznawiają pracę i zużywają tlen pozostały w butelce, a tworzą dwutlenek węgla wysycając piwo. Piwa nagazowane w taki sposób są trwalsze. Minusem takiego procesu jest osad drożdżowy na dnie butelki. Z tego powodu wskazane jest by butelki leżakować w pozycji pionowej czyli na stojąco. Z powodu refermentacji ciężko nam nalać klarowne piwo z butelki ponieważ część osadu nawet przy ostrożnym przelewaniu do kufla czy szklanki podnosi się z dna butelki. Na szczęście drodze są dla nas zdrowe i bogate w witaminy.

Podczas tego warzenia podjąłem pewne ryzyko gdyż wybrałem brewkit, który był przeterminowany pól roku. Dlatego też zrezygnowałem z paczuszki drożdży, która była dołączona do puszki. Oryginalne przeterminowane drożdże zastąpiłem sucharami Fermentis s-04. Po drugiej uwarzonej warce przy pomoc tych drożdży nawet je polubiłem. Drugim ekstraktem dodanym do tego piwa był również przeterminowany. W celu uzyskania 20 litrów brzeczki wykorzystałem ekstrakt jasny Coopers 1,4 kg oraz resztę suchego ekstraktu Gozdawy, który został mi po warzeniu lagera.

Surowce:

Real ale Coopers 1,7 kg (po terminie dobra cena) – ekstrakt
Jasny ekstrakt Coopers 1,4 kg (po terminie dobra cena)
Ekstrakt suchy 100g Gozdawa
Drożdże: s-04 Bałem się brać oryginalne, gdyż nie wiadomo jak bardzo przeterminowany był ten brewkit

Warzenie: 60 min

Przebieg fermentacji:

BLG początkowe 13°
Nastaw początkowy 23l
Temperatura fermentacji: 15°C przez 4 dni potem przestałem ją kontrolować i dokładać lód.
Start fermentacji 03.08.19
Butelkowanie: 25.08.19
BLG końcowe 3,5

09.08
Smak dobry, słabe od fermentowanie do 4 blg

14.08
Nadal 4 blg dodanie pożywki dla win oraz 100g miodu

20.08
Chyba jakiś błąd 1,5blg? Coś się popsuło? Błąd pomiaru i panika.

22.08
Blg jednak normalne coś musiałem pomylić poprzednio. Wynik – 3,5 blg smak ok

25.08 butelkowanie

04.09
Słabo nagazowane, bardzo drożdżowe.

11.09
Odpowiednio nagazowane, wyczuwalne drożdże.

22.09
Smaczne i dobrze się pieni.

09.10.19
Polecam ten brewkit, ciekawe jak by smakował na oryginalnych drożdżach.

16.02
Mam wrażenie ze s-04 długo zbierają się do przerabiania glukozy. Piwo jednak pod koniec picia staje się lekko drożdżowe. Ciekawy aromat, piwo nadal jest pełne. Ale wcześniej było smaczniejsze. Ten brewkit mogę polecić. Ciekawe jak by smakował na oryginalnych drożdżach od Coopersa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.