Niefiltrowane Miłosław Browar Fortuna
Miłosław Niefiltrowane jest piwem dolnej fermentacji fermentowanym w otwartych kadziach. Piwowarzy z Browaru Fortunaw swoim filmie informują nas iż fermentacja w otwartych kadziach sprawia, że praca drożdży jest dla nich mniej stresująca dzięki czemu udaje im się uzyskać bardzo smaczne piwo. Mam nadzieje, że zaraz podczas degustacji będę mógł się o tym przekonać. Piwo jest mętne niefiltrowane i pasteryzowane.
Etykieta jest charakterystyczna z logiem Browaru Miłosław. Nad rysunkiem budynków jest nazwa piwa “Niefiltrowane”. Kapsel z logiem Browaru Miłosław.
Skład:
W celu uwarzenia piwa wykorzystano wodę, słód jęczmienny: pilzneński, palony oraz pszenicę niesłodowana. W celu nadania goryczki wykorzystano niemieckie chmiele Magnum i Herkules. Drożdże dolnej fermentacji.
Ekstrakt początkowy to 12,5 % wagowo, z czego udało się uzyskać 5,5% alkoholu.



Aromat 9/14
Aromat słodowy, chlebowy, delikatnie owocowy.
Wygląd 4/6
Piwo jest mętne. Piana biała, średnio gęsta, obfita, niestety szybko opada i tworzy delikatną piankę na powierzchni.
Smak 14/18
Smak jest zbalansowany, wyczuwalna skórka chlebowa, owocowe nuty, jak na dolą fermentację to słabo, chyba ze to efekt otwartych kadzi.
Goryczka 4/6
Goryczka tego piwa jest przyjemna.
Odczucie w ustach 4/6
Piwo jest treściwe o średnim wysyceniu.
Ogólne wrażenie
Piwo dobre, lecz jak na lagera owocowe nuty źle świadczą o tym piwie. Jeśli byłoby to Ale, to piwo było by całkiem w porządku
Suma punktów:
35/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
