WARKA #6 Jasne Ale kopia piwa z Browaru Jan Cewicz Dziszak
Piwo było wykonane wedle receptury Browaru Jan Cewicz Dziszak z piwo.org. Było to też moje pierwsze piwo, które było warzone z niechmielonego ekstraktu słodowego z własnym chmieleniem. Wtedy też pierwszy raz w sposób konkretny przyszło mi się zmierzyć z konkretnymi osadami na dnie mojego 15 litrowego garnka.
Skład:
Rodzaj | nazwa | masa |
---|---|---|
Płynny ekstrakt | Jasny Bruntal | 4.02 kg |
Chmiel | Lubelski | 44 g |
Chmiel | Saaz | 100 g |
Drożdże | Fermentis Safale US-05 | 11,5 g |
Pożywka | Pożywka do wina cała paczka | 10 g |
Gotowanie 60 min
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas | Alfa kwasy |
Gotowanie | Lublin (Lubelski) | 26 g | 60 min | 4 % |
Gotowanie | Lublin (Lubelski) | 18 g | 30 min | 4 % |
Gotowanie | Saaz (Czech Republic) | 10 g | 30 min | 4.5 % |
Gotowanie | Saaz (Czech Republic) | 40 g | 15 min | 4.5 % |
Aromat (koniec gotowania) | Saaz (Czech Republic) | 10 g | 5 min | 4.5 % |
Na zimno | Saaz (Czech Republic) | 40 g | 5 dni | 4.5 % |
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Warka nastawna oraz przebieg fermentacji
BLG początkowe: 12
IBU 29
Balans goryczy 0.59 Gorzkie
Nastaw początkowy: 23,1l
Temperatura fermentacji: 14-16*
Start fermentacji 25.09.19
Butelkowanie: 13.10
BLG końcowe: 2,5
05.10
Piwo odfermentowało do 2,5 blg. 10.09 będę zlewał na cichą i chmielił. Smak w dobry na początku, ale pozostaje posmak i zapach jakby świeżo skoszonej trawy – mam nadzieje ze to zniknie
10.10
Zlanie na cicha fermentacji i dodanie 50 g chmielu Saaz. Opracowywanie swojej metody chmielenia na zimno. Przed zlaniem na cichą pomiar areometrem wykazał niecałe 2.5 blg . Posmak trawy znikł. Ciekawa goryczka na finiszu.
13.10
Butelkowanie smak bardzo wyrazisty już nie taki trawiasty. Czuć mocno chmiel.
18.10
Aromat chmielu mocno uderza w nos zaraz po łyku. Orzeźwiające. Goryczka dość intensywna (chyba za wolno chłodziłem). Czuć pieczenie, prawdopodobnie pył z chmielin, który już mi opisywano na forum. Dopracować zlewanie i chłodzenie piwa na cichej. Samo sito moim zdaniem zdało egzamin, bo filtrowałem jeszcze pończochą, a piwo piecze. Powinienem pozostawić wiadro na jeszcze z 30 minut po wymieszaniu z syropem i powinno mieć poniżej 10˚C na cichej, a nie ciepłe w trakcie zlewania jak go zlewałem. Kolejna wadą tej warki był fakt, iż chmiel lubelski użyty do gotowania był lekko zwietrzały ponieważ w wyniku braku wiedzy trzymałem go po otwarciu w temperaturze pokojowej.