fbpx

Brown Porter – Browar Zamkowy Cieszyn

Sama nazwa piwa już nam sugeruję z jakim piwem mamy do czynienia, a jest to piwo górnej fermentacji uwarzone w angielskim stylu.

Butelka

Seria etykiet która mi się bardzo podoba, jeszcze papierowa. Etykieta jest czarno biała z logiem browaru, nazwą, podpisem piwowara oraz nazwą piwa. Kapsel z logiem browaru (herb). Na etykiecie widzimy również podstawowe informacje o piwie jak zawartość alkoholu na poziomie 4,5%, 11,7˚ BLG oraz temperaturę serwowania 12-14˚C.

Kapsel z piwa Brown Porter

Piwo zostało uwarzone z wykorzystaniem słodu Pale Ale, Brown, Biscuit, czekoladowego jasnego i ciemnego) oraz płatki jęczmienne. Chmiele oraz drożdże nie zostały wymienione.

Ocena:

Aromat 12/14

Aromat palony

Wygląd 6/6

Piwo bursztynowo czarne, piana średnio trwała o brawie kremowej

Smak 10/18

Piwo jest wytrawne, wyczuwalna palność

Goryczka 3/6

Słaba

Odczucie w ustach 4/6

Piwo jest dość wytrawne, o dużym nasyceniu. Lekko kremowe. Moim zdaniem piwu brakuje ciała, powinno być nie co bardziej treściwe.

Ogólne wrażenie:

Przyjemnie palone piwo typu Brown Porter. Piwo przyjemnie palone, ale nie są to ani smak kawy ani czekolady

Suma punktów: 36/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

A jak ty oceniasz to piwo?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.