Brown Porter – Browar Zamkowy Cieszyn
Sama nazwa piwa już nam sugeruję z jakim piwem mamy do czynienia, a jest to piwo górnej fermentacji uwarzone w angielskim stylu.
Butelka
Seria etykiet która mi się bardzo podoba, jeszcze papierowa. Etykieta jest czarno biała z logiem browaru, nazwą, podpisem piwowara oraz nazwą piwa. Kapsel z logiem browaru (herb). Na etykiecie widzimy również podstawowe informacje o piwie jak zawartość alkoholu na poziomie 4,5%, 11,7˚ BLG oraz temperaturę serwowania 12-14˚C.
Piwo zostało uwarzone z wykorzystaniem słodu Pale Ale, Brown, Biscuit, czekoladowego jasnego i ciemnego) oraz płatki jęczmienne. Chmiele oraz drożdże nie zostały wymienione.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Ocena:
Aromat 12/14
Aromat palony
Wygląd 6/6
Piwo bursztynowo czarne, piana średnio trwała o brawie kremowej
Smak 10/18
Piwo jest wytrawne, wyczuwalna palność
Goryczka 3/6
Słaba
Odczucie w ustach 4/6
Piwo jest dość wytrawne, o dużym nasyceniu. Lekko kremowe. Moim zdaniem piwu brakuje ciała, powinno być nie co bardziej treściwe.
Ogólne wrażenie:
Przyjemnie palone piwo typu Brown Porter. Piwo przyjemnie palone, ale nie są to ani smak kawy ani czekolady
Suma punktów: 36/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe