fbpx

Warka #7 Bragot Korzenny

Po degustacji piwa Świątecznego z Kormorana zapragnąłem uwarzyć swoje własne piwo świąteczne. Jako, że jestem również pszczelarzem piwo to koniecznie musiało być z miodem. Przeczesałem cały internet w poszukiwaniu odpowiedniej receptury. Następnie musiałem zastąpić użyty słód, odpowiednim ekstraktem słodowym. Spory problemem dla mnie okazał się wybór przypraw i ich stosunek. Kolejnym ważnym wyborem były drożdże.  Zależało mi na piwie z ciałem, które nie było by nazbyt odfermentowane o korzennym aromacie.

Wybór był pomiędzy drożdżami Fermentis Safale S-04, które dają czysty profil i słabo odfermentują, a drożdżami Fermentis Safale T-58, które mają korzenny profil i mają wysoką tolerancję na alkohol. Gdybym miał jeszcze raz wybrać drożdże, użyłbym S-04. Nie wiedziałem wówczas iż piwo robione na ekstrakcie zawsze odfermentowuje głęboko, a drożdże T-58 to prawdziwe predatory.  Uzyskałem piwo o zawartości alkoholu na poziomie 9%. Nie byłem tym zachwycony ponieważ, nie przepadam za tak mocnymi piwami. Teraz przychodzi czas by po około roku od startu fermentacji przeprowadzić degustacje na moim blogu.

Najpierw jednak omówimy sobie recepturę tego świątecznego piwa, które zostało korzennym brakgotem.

Bragot w swym składzie musi mieć około 50% miodu, ale różne źródła różnie podają.

Skład:

RodzajNazwaIlość
Płynny ekstraktEkstrakt słodowy ciemny Bruntal1.7 kg 28.3%
Płynny ekstraktEkstrakt suchy Gozdawa0.65 kg 10.8%
Płynny ekstraktMiód Gryczany (własna pasieka)2.2 kg 36.7%
Płynny ekstraktBruntal jasny1.45 kg 24.2%
Przyprawalaska cynamonu połamana5 g
Przyprawaskórka słodkiej pomarańczy50 g
Przyprawagoździki5 g
Przyprawakardamon mielony własnoręcznie4 g
PrzyprawaPlasterki świeżego imbirukilka
ChmielMarynka30 g
ChmielLublin20 g
PożywkaPożywka do wina cała paczka10 g
DrożdżeFermentis Safale T-5811,5 g

Gotowanie 60 min

Użyto doNazwaIlośćCzasAlfa kwasy
GotowanieMarynka30 g60 min10 %
GotowanieLublin (Lubelski)20 g30 min4 %
GotowaniePrzyprawy dodano w worku muślinowym64 g30 min 

Komentarz: Miód dodany po wyłączeniu palników, brzeczka chłodzona w brodziku.

Warka nastawna oraz przebieg fermentacji

BLG początkowe 18
IBU 30
Balans goryczy 0.42 Zbalansowane
Nastaw początkowy: 23,9l
Temperatura fermentacji: 14-16*
Start fermentacji 27.09.19 (po 8h)
Butelkowanie: 16.10.19
BLG końcowe: 4

05.10.19
Odfermentowało do 4 blg. 10.09 będę zlewał na cichą. Zapach kojarzy mi się z NAPOLI BANANY W CZEKOLADZIE

10.10.19
Zlanie piwa na cicha fermentację. Mocny korzenny aromat, pod koniec zostaje jednak posmak miodu. 

16.10.19
Butelkowanie. Piwo w smaku jest ostre, trochę kwaskowate.

18.10.19
Smak ostry piwo bardzo mocne bo około 9 procent alkoholu. Dość wytrawne. Wypicie butelki teraz to oj ciężka sprawa.  

Degustacja piwa 01.10

Aromat  11/14

Aromat wyraźnie korzenny, przebija się imbir. Piwo znacznie złagodniało od półkroku

Wygląd 6/6

Piwo o barwie ciemno bursztynowej. Piana wysoka drobno pęcherzykowata, powoli zanika tworząc delikatną piankę na powierzchni piwa.

Smak 14/18

Piwo słodowe, słodkawe, z zdecydowanie imbirowo korzennym finiszem. Piwo zdecydowanie złagodniało, nie jest już tak mocno korzenne i alkoholowe jak na początku

Goryczka 4/6

Goryczka pochodzi raczej od imbiru, bąbelków oraz alkoholu. Kolejnym razem należy dodać więcej chmielu.

Odczucie w ustach 4/6

Piwo słodowe pełne i treściwe, alkohol lekko rozgrzewa.

Ogólne wrażenie

Piwo dobre podczas rocznego leżakowania nabrało charakteru i nie jest już przesadnie imbirowe. Podczas kolejnej próby z tym piwem należało by zmniejszyć ilość użytego imbiru do połowy oraz dołożyć więcej chmielu.

Suma punktów:39/50


Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.