Warka #7 Bragot Korzenny
Po degustacji piwa Świątecznego z Kormorana zapragnąłem uwarzyć swoje własne piwo świąteczne. Jako, że jestem również pszczelarzem piwo to koniecznie musiało być z miodem. Przeczesałem cały internet w poszukiwaniu odpowiedniej receptury. Następnie musiałem zastąpić użyty słód, odpowiednim ekstraktem słodowym. Spory problemem dla mnie okazał się wybór przypraw i ich stosunek. Kolejnym ważnym wyborem były drożdże. Zależało mi na piwie z ciałem, które nie było by nazbyt odfermentowane o korzennym aromacie.
Wybór był pomiędzy drożdżami Fermentis Safale S-04, które dają czysty profil i słabo odfermentują, a drożdżami Fermentis Safale T-58, które mają korzenny profil i mają wysoką tolerancję na alkohol. Gdybym miał jeszcze raz wybrać drożdże, użyłbym S-04. Nie wiedziałem wówczas iż piwo robione na ekstrakcie zawsze odfermentowuje głęboko, a drożdże T-58 to prawdziwe predatory. Uzyskałem piwo o zawartości alkoholu na poziomie 9%. Nie byłem tym zachwycony ponieważ, nie przepadam za tak mocnymi piwami. Teraz przychodzi czas by po około roku od startu fermentacji przeprowadzić degustacje na moim blogu.
Najpierw jednak omówimy sobie recepturę tego świątecznego piwa, które zostało korzennym brakgotem.
Bragot w swym składzie musi mieć około 50% miodu, ale różne źródła różnie podają.
Poniżej lista składników, wraz szybkimi linkami do allegro. Oferty wybierałem pod kątem możliwości skorzystania z usługi SMART.
Skład:
Rodzaj | Nazwa | Ilość |
Płynny ekstrakt | Ekstrakt słodowy ciemny Bruntal | 1.7 kg 28.3% |
Płynny ekstrakt | Ekstrakt suchy Gozdawa | 0.65 kg 10.8% |
Płynny ekstrakt | Miód Gryczany | 2.2 kg 36.7% |
Płynny ekstrakt | Bruntal jasny | 1.45 kg 24.2% |
Przyprawa | laska cynamonu połamana | 5 g |
Przyprawa | skórka słodkiej pomarańczy | 50 g |
Przyprawa | goździki | 5 g |
Przyprawa | kardamon mielony własnoręcznie | 4 g |
Przyprawa | Plasterki świeżego imbiru | kilka |
Chmiel | Marynka | 30 g |
Chmiel | Lublin | 20 g |
Pożywka | Pożywka do wina cała paczka | 10 g |
Drożdże | Fermentis Safale T-58 | 11,5 g |
Gotowanie 60 min
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas | Alfa kwasy |
Gotowanie | Marynka | 30 g | 60 min | 10 % |
Gotowanie | Lublin (Lubelski) | 20 g | 30 min | 4 % |
Gotowanie | Przyprawy dodano w worku muślinowym | 64 g | 30 min |
Komentarz: Miód dodany po wyłączeniu palników, brzeczka chłodzona w brodziku.
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Warka nastawna oraz przebieg fermentacji
BLG początkowe 18
IBU 30
Balans goryczy 0.42 Zbalansowane
Nastaw początkowy: 23,9l
Temperatura fermentacji: 14-16*
Start fermentacji 27.09.19 (po 8h)
Butelkowanie: 16.10.19
BLG końcowe: 4
05.10.19
Odfermentowało do 4 blg. 10.09 będę zlewał na cichą. Zapach kojarzy mi się z NAPOLI BANANY W CZEKOLADZIE
10.10.19
Zlanie piwa na cicha fermentację. Mocny korzenny aromat, pod koniec zostaje jednak posmak miodu.
16.10.19
Butelkowanie. Piwo w smaku jest ostre, trochę kwaskowate.
18.10.19
Smak ostry piwo bardzo mocne bo około 9 procent alkoholu. Dość wytrawne. Wypicie butelki teraz to oj ciężka sprawa.
Degustacja piwa 01.10
Aromat 11/14
Aromat wyraźnie korzenny, przebija się imbir. Piwo znacznie złagodniało od półkroku
Wygląd 6/6
Piwo o barwie ciemno bursztynowej. Piana wysoka drobno pęcherzykowata, powoli zanika tworząc delikatną piankę na powierzchni piwa.
Smak 14/18
Piwo słodowe, słodkawe, z zdecydowanie imbirowo korzennym finiszem. Piwo zdecydowanie złagodniało, nie jest już tak mocno korzenne i alkoholowe jak na początku
Goryczka 4/6
Goryczka pochodzi raczej od imbiru, bąbelków oraz alkoholu. Kolejnym razem należy dodać więcej chmielu.
Odczucie w ustach 4/6
Piwo słodowe pełne i treściwe, alkohol lekko rozgrzewa.
Ogólne wrażenie
Piwo dobre podczas rocznego leżakowania nabrało charakteru i nie jest już przesadnie imbirowe. Podczas kolejnej próby z tym piwem należało by zmniejszyć ilość użytego imbiru do połowy oraz dołożyć więcej chmielu.
Suma punktów:39/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe