fbpx
Piwowarstwo domoweWarzenie z niechmielonego ekstraktu słodowego

Warka #8 – Jasne lekkie Ale

Po wszystkich piwach jakie udało mi się uwarzyć zapragnąłem piwa lekkiego i przyjemnego, które można było uznać jako piwo codzienne. Muszę przyznać iż mi się udało. Piwa już dawno nie ma i zostały tylko wspomnienia. Ekstrakty firmy Bruntal dają piwa lekko wodniste i głęboko odfermentowujące. Pragnę powtórzyć to piwo tym razem zacierając słód pilzneński, zapewne 15 minut w 63 stopniach i 45 minut w 68 stopniach Celsjusza. Piwo na pewno wyjdzie jaśniejsze, ponieważ piwa robione z ekstraktu jasnego bruntal jest zawsze są nieco ciemniejsze. Dodam również nieco więcej chmielu Marynka dla większej goryczki. Muszę również poważnie zastanowić się nad używanymi drożdżami, albo spróbować refermentować piwa w nieco niższej temperaturze ponieważ profil US-05 drażni mnie delikatnie i nie nadaje się do piw które wymagają czystego profilu.

Podsumowując piwo jak najbardziej udane. Przed uwarzeniem ósmej warki poczułem, że się wkręciłem ponieważ zamówiłem 5 kg ekstraktu słodowego i muszę przyznać, że było warto. Piwa z ekstraktów robi się wygodnie i szybko. Pomijamy całą fazę zacierania, przy której nie wszystko może pójść jak należy. Jednak piwo zrobione z ekstraktu Bruntal jest lekko wodniste. Ciekawe jak sprawa przedstawia się z  ekstraktami innych firm. Brewkity Coopers które przecież bazują na ekstraktach mają ciało i nie są wodniste. Temat do zbadania, ciekaw jestem waszych spostrzeżeń na temat ekstraktów słodowych.

Surowce

TypNazwaIlość
Płynny ekstraktBruntal jasny4.1 kg 100%
ChmielMarynka13 g
ChmielLubelski30 g
ChmielSavinjski Golding zamiennik Willamette30 g
DrożdżeFermentis Safale US-0511,5
Linki do allegro, tak by dało się wszystko spakować w usługę smart

 Chmielenie i Gotowanie

Użyto doNazwaIlośćCzasAlfa kwasy
GotowanieMarynka13 g60 min10 %
GotowanieLublin (Lubelski)20 g30 min4 %
GotowanieSavinjski Golding10 g30 min3.5 %
GotowanieLublin (Lubelski)10 g15 min4 %
GotowanieSavinjski Golding10 g15 min3.5 %
Na zimnoSavinjski Golding10 g3 dni3.5 %

Warka nastawna i fermentacja 15.10.2019

  • 23.5 L Ilość brzeczki nastawnej
  • 25 IBU
  • 9 SMR
  • 12.3 Gęstość początkowa BLG
  • 2.5 Gęstość po burzliwej BLG
  • 2.5 Gęstość końcowa BLG
  • 5.3 % ABV
  • 80.2 % Odfermentowanie

Rozlew

  • 22.9 L Ilość pakowanego piwa
  • 227 Ilość kalorii w 500ml
  • Refermentacja Typ nasycenia
  • 2.44 Poziom CO2
  • Glukoza Cukier do refermentacji
  • 159.1 g Ilość cukru do refermentacji
  • 20 C Temp. pakowanego piwa

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

17.02.2020

Piwo przyjemne lekkie, pomimo chmielenia na zimno mega klarowne. Zauważyłem ze piwa z ekstraktów są lekko wodniste. Do tej pory zauważyłem ze wszystkie piwa zrobione na ekstraktach firmy Bruntalu mają taki charakter. Może trzeba pomyśleć nad ekstraktami innej firmy. Brewkity firmy Coopers dużo lepiej się sprawdzały.

Piwo przyjemne lekkie takie do popijania sobie bez żadnych ekscesów 😊 może ciut słodkawe w smaku, ale czego to może być przyczyna – nie wiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *