Warka #8 – Jasne lekkie Ale
Po wszystkich piwach jakie udało mi się uwarzyć zapragnąłem piwa lekkiego i przyjemnego, które można było uznać jako piwo codzienne. Muszę przyznać iż mi się udało. Piwa już dawno nie ma i zostały tylko wspomnienia. Ekstrakty firmy Bruntal dają piwa lekko wodniste i głęboko odfermentowujące. Pragnę powtórzyć to piwo tym razem zacierając słód pilzneński, zapewne 15 minut w 63 stopniach i 45 minut w 68 stopniach Celsjusza. Piwo na pewno wyjdzie jaśniejsze, ponieważ piwa robione z ekstraktu jasnego bruntal jest zawsze są nieco ciemniejsze. Dodam również nieco więcej chmielu Marynka dla większej goryczki. Muszę również poważnie zastanowić się nad używanymi drożdżami, albo spróbować refermentować piwa w nieco niższej temperaturze ponieważ profil US-05 drażni mnie delikatnie i nie nadaje się do piw które wymagają czystego profilu.
Podsumowując piwo jak najbardziej udane. Przed uwarzeniem ósmej warki poczułem, że się wkręciłem ponieważ zamówiłem 5 kg ekstraktu słodowego i muszę przyznać, że było warto. Piwa z ekstraktów robi się wygodnie i szybko. Pomijamy całą fazę zacierania, przy której nie wszystko może pójść jak należy. Jednak piwo zrobione z ekstraktu Bruntal jest lekko wodniste. Ciekawe jak sprawa przedstawia się z ekstraktami innych firm. Brewkity Coopers które przecież bazują na ekstraktach mają ciało i nie są wodniste. Temat do zbadania, ciekaw jestem waszych spostrzeżeń na temat ekstraktów słodowych.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Surowce
Typ | Nazwa | Ilość |
Płynny ekstrakt | Bruntal jasny | 4.1 kg 100% |
Chmiel | Marynka | 13 g |
Chmiel | Lubelski | 30 g |
Chmiel | Savinjski Golding zamiennik Willamette | 30 g |
Drożdże | Fermentis Safale US-05 | 11,5 |
Chmielenie i Gotowanie
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas | Alfa kwasy | |
Gotowanie | Marynka | 13 g | 60 min | 10 % | |
Gotowanie | Lublin (Lubelski) | 20 g | 30 min | 4 % | |
Gotowanie | Savinjski Golding | 10 g | 30 min | 3.5 % | |
Gotowanie | Lublin (Lubelski) | 10 g | 15 min | 4 % | |
Gotowanie | Savinjski Golding | 10 g | 15 min | 3.5 % | |
Na zimno | Savinjski Golding | 10 g | 3 dni | 3.5 % | |
Warka nastawna i fermentacja 15.10.2019
- 23.5 L Ilość brzeczki nastawnej
- 25 IBU
- 9 SMR
- 12.3 Gęstość początkowa BLG
- 2.5 Gęstość po burzliwej BLG
- 2.5 Gęstość końcowa BLG
- 5.3 % ABV
- 80.2 % Odfermentowanie
Rozlew
- 22.9 L Ilość pakowanego piwa
- 227 Ilość kalorii w 500ml
- Refermentacja Typ nasycenia
- 2.44 Poziom CO2
- Glukoza Cukier do refermentacji
- 159.1 g Ilość cukru do refermentacji
- 20 C Temp. pakowanego piwa
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
17.02.2020
Piwo przyjemne lekkie, pomimo chmielenia na zimno mega klarowne. Zauważyłem ze piwa z ekstraktów są lekko wodniste. Do tej pory zauważyłem ze wszystkie piwa zrobione na ekstraktach firmy Bruntalu mają taki charakter. Może trzeba pomyśleć nad ekstraktami innej firmy. Brewkity firmy Coopers dużo lepiej się sprawdzały.
Piwo przyjemne lekkie takie do popijania sobie bez żadnych ekscesów 😊 może ciut słodkawe w smaku, ale czego to może być przyczyna – nie wiem.