fbpx

Warka #9 American Pale Ale z ekstraktów

Po uwarzeniu warki o numerze 8 z rozmachem rzuciłem się na piwo w stylu American Pale Ale. APA uwarzone przeze mnie na chmielona została wyłącznie chmielami amerykańskimi takimi jak Chinook, Amarillo i Cascade. Bazą do piwa były trzy ekstrakty słodowe niechmielone. Standardowo z 5 kilogramowej bańki użyłem jasnego ekstraktu Bruntal. Piwo w stylu Pale Ale musi zawierać słód Pale Ale dlatego również wykorzystałem ekstrakt Bruntal Pale ale oraz dla koloru wykorzystałem ciemny ekstrakt Bruntal. Znalazłem informacje gdzieś w internecie ze Ciemny Ekstrakt z Bruntal wytwarzany jest ze słodu monachijskiego.

Całość powiem wam wyszła całkiem dobrze, piwo szybciej znikło niż warka numer 8. Piwo na pewno zostanie powtórzone. Być może na chmielenie będzie lepsze ponieważ tutaj wykorzystywałem małego hopspidera do warzenia i chmiel miał już naprawdę ciasno pod koniec gotowania. Mogło to również wpłynąć na obniżenie goryczki. Piwo było nadal warzone w 15L garnku co dodatkowo utrudniało pracę.

Surowce:

TypNazwaIlość
Płynny ekstraktBruntal Pale Ale1.7 kg 39.2%
Płynny ekstraktBruntal2.5 kg 57.6%
Płynny ekstraktekstrakt słodowy ciemny Bruntal0.14 kg 3.2%
ChmielChinook30 g
ChmielAmarillo30 g
ChmielCascade30 g
DrożdżeFermentis Safale US-0511,5 g

Gotowanie i chmielenie:

Użyto doNazwaIlośćCzasAlfa kwasy
GotowanieChinook20 g60 min11.8 %
GotowanieChinook10 g30 min11.8 %
Aromat (koniec gotowania)Amarillo20 g15 min7.8 %
Aromat (koniec gotowania)Cascade10 g5 min8 %
Na zimnoAmarillo10 g5 dni7.8 %
Na zimnoCascade20 g5 dni8 %

Warka nastawna i fermentacja: 16.10.2019

  • 23.6 L Ilość brzeczki nastawnej
  • 40 IBU
  • 14 SMR
  • 13.5 Gęstość początkowa BLG
  • 2.5 Gęstość po burzliwej BLG
  • 2.5 Gęstość końcowa BLG
  • 6 % ABV
  • 82.1 % Odfermentowanie

Rozlew: 02.11.2019

  • 21 L Ilość pakowanego piwa
  • 249 Ilość kalorii w 500ml
  • Refermentacja Typ nasycenia
  • 2.5 Poziom CO2
  • Glukoza Cukier do refermentacji
  • 151.4 g Ilość cukru do refermentacji
  • 20 C Temp. pakowanego piwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.