Warka #9 American Pale Ale z ekstraktów
Po uwarzeniu warki o numerze 8 z rozmachem rzuciłem się na piwo w stylu American Pale Ale. APA uwarzone przeze mnie na chmielona została wyłącznie chmielami amerykańskimi takimi jak Chinook, Amarillo i Cascade. Bazą do piwa były trzy ekstrakty słodowe niechmielone. Standardowo z 5 kilogramowej bańki użyłem jasnego ekstraktu Bruntal. Piwo w stylu Pale Ale musi zawierać słód Pale Ale dlatego również wykorzystałem ekstrakt Bruntal Pale ale oraz dla koloru wykorzystałem ciemny ekstrakt Bruntal. Znalazłem informacje gdzieś w internecie ze Ciemny Ekstrakt z Bruntal wytwarzany jest ze słodu monachijskiego.
Całość powiem wam wyszła całkiem dobrze, piwo szybciej znikło niż warka numer 8. Piwo na pewno zostanie powtórzone. Być może na chmielenie będzie lepsze ponieważ tutaj wykorzystywałem małego hopspidera do warzenia i chmiel miał już naprawdę ciasno pod koniec gotowania. Mogło to również wpłynąć na obniżenie goryczki. Piwo było nadal warzone w 15L garnku co dodatkowo utrudniało pracę.
Surowce:
Typ | Nazwa | Ilość |
Płynny ekstrakt | Bruntal Pale Ale | 1.7 kg 39.2% |
Płynny ekstrakt | Bruntal | 2.5 kg 57.6% |
Płynny ekstrakt | ekstrakt słodowy ciemny Bruntal | 0.14 kg 3.2% |
Chmiel | Chinook | 30 g |
Chmiel | Amarillo | 30 g |
Chmiel | Cascade | 30 g |
Drożdże | Fermentis Safale US-05 | 11,5 g |
- Browar Schleppe No. 1 Pale Ale
- Browar Pinta – RISFACTOR Vanilla &Coconut / kraftbox
- Browar Kolejowe – Bagaże IPAsażerowie
- Browar Pinta – RISFACTOR Coffee & Maple / kraftbox
- Kufel z własnym logo oraz kapsle. Moja przygoda z WOŚP 2022
Gotowanie i chmielenie:
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas | Alfa kwasy |
Gotowanie | Chinook | 20 g | 60 min | 11.8 % |
Gotowanie | Chinook | 10 g | 30 min | 11.8 % |
Aromat (koniec gotowania) | Amarillo | 20 g | 15 min | 7.8 % |
Aromat (koniec gotowania) | Cascade | 10 g | 5 min | 8 % |
Na zimno | Amarillo | 10 g | 5 dni | 7.8 % |
Na zimno | Cascade | 20 g | 5 dni | 8 % |
Warka nastawna i fermentacja: 16.10.2019
- 23.6 L Ilość brzeczki nastawnej
- 40 IBU
- 14 SMR
- 13.5 Gęstość początkowa BLG
- 2.5 Gęstość po burzliwej BLG
- 2.5 Gęstość końcowa BLG
- 6 % ABV
- 82.1 % Odfermentowanie
Rozlew: 02.11.2019
- 21 L Ilość pakowanego piwa
- 249 Ilość kalorii w 500ml
- Refermentacja Typ nasycenia
- 2.5 Poziom CO2
- Glukoza Cukier do refermentacji
- 151.4 g Ilość cukru do refermentacji
- 20 C Temp. pakowanego piwa