fbpx

Warka #10 Belgian pale ale z ekstraktów – receptura

Będąc w Krynicy morskiej spotkałem w sklepie piwo z Browaru Zamkowego o nazwie Belgian Pale Ale o ekstrakcie 13 plato. W skład piwa wchodziły słód jęczmienny Pale Ale, Monachijski, Abbey, Carabelge, chmiel Styrian Golding oraz drożdże Safbrew T58. Piwo mi bardzo posmakowało i bardzo chciałem je powtórzyć wykorzystując ekstrakty słodowe. Pierwszy problem polegał na tym iż nie znałem drożdży jakie zostały wykorzystane w tym piwie. Zas drugim problemem okazał się chmiel, którego również nie mogłem nigdzie dostać.

Po przejrzeniu wielu receptur zdecydowałem się na wykorzystanie ekstraktu słodowego Pale Ale, który stanowił 74,2% „zasypu” piwa, jasny ekstrakt słodowy Bruntal oraz ciemny ekstrakt słodowy tej samej firmy. Do chmielenia wykorzystałem chmiel  Brewers Gold oraz East Kent Goldings. Na natomiast do fermentacji wykorzystano drożdże górnej fermentacji Safbrew BE-256 firmy Fermentis.

Przebieg fermentacji był dla mnie zaskakujący gdyż z fermentora unosił się zapach kwiatów później świeżo odwirowanego miodu. Smak i aromat tego piwa opisze na końcu tego postu.

 

19 października 2019

Założenia receptury

  • 13.3 Gęstość BLG
  • 24 IBU
  • 5.5 % ABV
  • 14.7 SRM
  • Z ekstraktów Typ
  • Belgian Pale Ale Styl

Skład:

TypNazwaIlość
Płynny ekstraktBruntal Pale Ale1.7 kg 37.1%
Płynny ekstraktBruntal Pale Ale1.7 kg 37.1%
Płynny ekstraktBruntal jasny1.04 kg 22.7%
Płynny ekstraktEkstrakt słodowy ciemny Bruntal0.14 kg 3.1%
ChmielBrewers Gold30 g
ChmielEast Kent Goldings60g
DrożdżeFermentis Safbrew BE-25611.4 g

Chmiele i gotowanie: 60 minut

Użyto doNazwaIlośćCzasAlfa kwasy
GotowanieBrewers Gold20 g60 min5 %
GotowanieBrewers Gold10 g30 min5 %
GotowanieEast Kent Goldings10 g30 min5.1 %
GotowanieEast Kent Goldings20 g15 min5.1 %
GotowanieEast Kent Goldings20 g10 min5.1 %
GotowanieEast Kent Goldings10 g0 min5.1 %

Fermentacja

  • 24.5 L Ilość brzeczki nastawnej
  • 20.10.2019 Start fermentacji
  • 13,5 Gęstość początkowa BLG
  • 3.5 Gęstość po burzliwej BLG
  • 3.5 Gęstość końcowa BLG
  • 5.5 % ABV
  • 75 % Odfermentowanie

Rozlew 13.11.2019

  • 23 L Ilość pakowanego piwa
  • 252 Ilość kalorii w 500ml
  • Refermentacja Typ nasycenia
  • 2.4 Poziom CO2
  • Glukoza Cukier do refermentacji
  • 155.7 g Ilość cukru do refermentacji
  • 20 C Temp. pakowanego piwa

Ocena:

Barwa:

  • Barwa bursztynowa, piwo klarowne 

Piana:

  •  Piana biała, drobne pęcherzyki, mało obfita, opada natychmiast 

Smak:

  • słodkawy, w temperaturze pokojowej dość pełny, za to mocno schłodzony jest wodnisty

Goryczka:

  • niska, łagodna

Odczucie w Ustach

  • Treściwość średnia, wysycenie średnio niskie. Alkoholowość delikatnie rozgrzewa

Ogólne wrażenia:

  • Piwo średnio mi odpowiada, zapewne winne są tutaj estry. Możliwe, że podobne piwo zrobione z słodu byłoby zdecydowanie lepsze. Trzeba spróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.