Warka #10 Belgian pale ale z ekstraktów – receptura
Będąc w Krynicy morskiej spotkałem w sklepie piwo z Browaru Zamkowego o nazwie Belgian Pale Ale o ekstrakcie 13 plato. W skład piwa wchodziły słód jęczmienny Pale Ale, Monachijski, Abbey, Carabelge, chmiel Styrian Golding oraz drożdże Safbrew T58. Piwo mi bardzo posmakowało i bardzo chciałem je powtórzyć wykorzystując ekstrakty słodowe. Pierwszy problem polegał na tym iż nie znałem drożdży jakie zostały wykorzystane w tym piwie. Zas drugim problemem okazał się chmiel, którego również nie mogłem nigdzie dostać.
Po przejrzeniu wielu receptur zdecydowałem się na wykorzystanie ekstraktu słodowego Pale Ale, który stanowił 74,2% „zasypu” piwa, jasny ekstrakt słodowy Bruntal oraz ciemny ekstrakt słodowy tej samej firmy. Do chmielenia wykorzystałem chmiel Brewers Gold oraz East Kent Goldings. Na natomiast do fermentacji wykorzystano drożdże górnej fermentacji Safbrew BE-256 firmy Fermentis.
Przebieg fermentacji był dla mnie zaskakujący gdyż z fermentora unosił się zapach kwiatów później świeżo odwirowanego miodu. Smak i aromat tego piwa opisze na końcu tego postu.
19 października 2019
Założenia receptury
- 13.3 Gęstość BLG
- 24 IBU
- 5.5 % ABV
- 14.7 SRM
- Z ekstraktów Typ
- Belgian Pale Ale Styl
Skład:
Typ | Nazwa | Ilość |
Płynny ekstrakt | Bruntal ekstrakt słodowy Pale Ale | 1.7 kg 37.1% |
Płynny ekstrakt | Bruntal ekstrakt słodowy Pale Ale | 1.7 kg 37.1% |
Płynny ekstrakt | Bruntal jasny | 1.04 kg 22.7% |
Płynny ekstrakt | Ekstrakt słodowy ciemny Bruntal | 0.14 kg 3.1% |
Chmiel | Brewers Gold | 30 g |
Chmiel | East Kent Goldings | 60g |
Drożdże | Fermentis Safbrew BE-256 | 11.4 g |
Chmiele i gotowanie: 60 minut
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas | Alfa kwasy |
Gotowanie | Brewers Gold | 20 g | 60 min | 5 % |
Gotowanie | Brewers Gold | 10 g | 30 min | 5 % |
Gotowanie | East Kent Goldings | 10 g | 30 min | 5.1 % |
Gotowanie | East Kent Goldings | 20 g | 15 min | 5.1 % |
Gotowanie | East Kent Goldings | 20 g | 10 min | 5.1 % |
Gotowanie | East Kent Goldings | 10 g | 0 min | 5.1 % |
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Fermentacja
- 24.5 L Ilość brzeczki nastawnej
- 20.10.2019 Start fermentacji
- 13,5 Gęstość początkowa BLG
- 3.5 Gęstość po burzliwej BLG
- 3.5 Gęstość końcowa BLG
- 5.5 % ABV
- 75 % Odfermentowanie
Rozlew 13.11.2019
- 23 L Ilość pakowanego piwa
- 252 Ilość kalorii w 500ml
- Refermentacja Typ nasycenia
- 2.4 Poziom CO2
- Glukoza Cukier do refermentacji
- 155.7 g Ilość cukru do refermentacji
- 20 C Temp. pakowanego piwa
Ocena:
Barwa:
- Barwa bursztynowa, piwo klarowne
Piana:
- Piana biała, drobne pęcherzyki, mało obfita, opada natychmiast
Smak:
- słodkawy, w temperaturze pokojowej dość pełny, za to mocno schłodzony jest wodnisty
Goryczka:
- niska, łagodna
Odczucie w Ustach
- Treściwość średnia, wysycenie średnio niskie. Alkoholowość delikatnie rozgrzewa
Ogólne wrażenia:
- Piwo średnio mi odpowiada, zapewne winne są tutaj estry. Możliwe, że podobne piwo zrobione z słodu byłoby zdecydowanie lepsze. Trzeba spróbować!