Christmas Ale / Piwo Świąteczne 15°Blg
Święta zbliżają się nie ubłaganie, do Bożego Narodzenia zostało nam 66 dni. Chyba każdy domowy piwowar pragnie uwarzyć piwo świąteczne, dla mnie jest to już drugie podejście. Poprzednie piwo, które uwarzyłem z myślą o świętach był Bragot korzenny uwarzony na ekstraktach słodowych z miodem. Średnio byłem zadowolony z jego świąteczności i jeśli nie lubicie imbiru to nie brnijcie w ten temat.
Tym razem przyjąłem inną strategię i postanowiłem uwarzyć piwo z gotowego zestawu surowców. Z sklepu internetowego Homebrewing zamówiłem zestaw surowców na Christmas Ale / Piwo Świąteczne 16,9°Blg. Recepturę musiałem poddać jednak delikatnej modyfikacji z powodu tego iż kociołek kobra zdecydowanie obniża wydajność warzenia, która sama w sobie nie wyszła mi jednak najgorzej. Przejdźmy zatem do receptury samego piwa świątecznego.
Surowce
Typ | Nazwa | Ilość |
Ziarno | Pale Ale | 5 kg 71.4% |
Ziarno | Pilzneński | 0.6 kg 8.6% |
Ziarno | Strzegom Monachijski typ I | 0.5 kg 7.1% |
Ziarno | Płatki jęczmienne | 0.4 kg 5.7% |
Ziarno | Słód czekoladowy ciemny | 0.25 kg 3.6% |
Ziarno | Jęczmień palony | 0.25 kg 3.6% |
Suma | 7 kg | |
Chmiel | Sybilla | 50 g |
Chmiel | Oktawia | 30 g |
Drożdże | Safale S-04 lub T-58 | 22 g |
Przyprawy | Zestaw przypraw homebrewing | 70 g |
Klarowanie | Whirlfloc | 1/2 tabletki |
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Zacieranie
Planowane 17,1 °Blg
Wydajność zacierania 75 %
Stosunek wody do ziarna 4.1 L / kg
Ilość wody do zacierania 28.7 L
Całkowita objętość zacieru 35.7 L
Kroki
Zacieranie krok po kroku
Podgrzej 28.7 L wody do zacierania do 70.5C
Dodaj ziarna
Przetrzymaj zacier 30 min w 65C
Przetrzymaj zacier 30 min w 72C
Przetrzymaj zacier 10 min w 76C
Wysładzaj używając 3.6 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 25.3 L brzeczki
Gotowanie i chmiele 60 minut
Zacieranie i gotowanie:
Właściwa wydajność zacierana 69.1 %
Gęstość przed gotowaniem 14.6 BLG
Gęstość początkowa 15 BLG
IBU dla warki 22
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas | Alfa kwasy |
Gotowanie | Sybilla | 0 g | 60 min | 3.5 % |
Gotowanie | Sybilla | 50 g | 55 min | 3.5 % |
Gotowanie | Wirflock | ½ tabletki | 15 min | |
Gotowanie | Oktawia | 30 g | 5 min | 9 % |
Gotowanie | Przyprawy | 70 g | 5 min |
Fermentacja
Ilość brzeczki nastawnej 18 L
Straty z gotowania 6L
Start fermentacji 14.10.2020
Temperatura fermentacji:
Pierwsze 4 dni 15-17 stopni Celsjusza
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Przebieg zacierania
Warzenie piwa świątecznego rozpocząłem niezwykle późno bo koło godziny 18. Samo zacieranie Christmas Ale przebiegło wyjątkowo spokojnie. Zalałem swoją Coobre CB5 29 litrami wody, którą podgrzałem do 70,5 stopnia Celsjusza następnie zadałem słody jasne. Sito w koszu zaciernym nie przytykało się tak okrutnie jak przy poprzednich warkach, powodem był na pewno grubiej zmielony słód. Po przeprowadzeniu negatywnej próby jodowej dodałem słody ciemne i zacząłem podgrzewać zacier do wygrzewu. Wysładzanie przy pomocy warnika Coobra 26L było również o wiele przyjemniejsze niż wlewanie do kosza wody garnkiem. Wystarczyło przepiąć węża od pompy do warnika, następnie na wylocie pompy zamontować 100 cm wężyka silikonowego, którego umieścić należało w u góry kosza zaciernego.
Gotowanie i chmielenie
Brzeczka przed gotowanie miała 14 °Blg. Pierwszym chmielem jaki zadałem była Sybilla, a następnie Chmiel Oktawia. Niestety na opakowaniach nie podano alfa kwasów. Pięć minut przed gońcem gotowania dodać należało przyprawy, w których skład wchodziła skóra pomarańczy, dwie połamane laski cynamonu, cztery gwiazdki anyżu, kilka ziarenek kardamonu i nieznana mi przyprawa. Całej mieszanki było około 70 g. Podczas tego gotowania pierwszy raz zdecydowałem się zrezygnować z używania hopspider i chmielić luzem. Zamiast tego 15 minut przed końcem gotowania dodałem wirflocka w celu zbicia osadów białkowych.
Chłodzenie i zadawanie drożdży
Podczas chłodzenia brzeczki pojawiły się problemy z chłodnica gdyż woda przeciekała przez mocowanie węży z samą chłodnicą i wlewała się do brzeczki – niebezpieczna sprawa. Problem jednak udało się ogarnąć, niestety schładzanie się brzeczki zostało opóźnione i obawiam się, że aromaty przypraw w większości wyparowały.
Po schłodzeniu brzeczki do temperatury 17 stopni rozpocząłem zlewanie do wiadra. Po zabraniu chłodnicy zrobiłem whirlpoola i zostawiłem wszystko na 30 minut. Podczas zlewania okazało się, ze jedna z przypraw zatkała wylot z kranu i udało się zlać zaledwie 18 litrów brzeczki nastawnej. Niechciałem ryzykować i wyciągać tej przyprawy.
Po zlaniu brzeczki zadałem uwodnione drożdże S-04 (dwie paczki) i wybiła godzina 1 w nocy. Kolejnego dnia całość pięknie fermentowała, jak to powiedział kiedyś znajomy wiaderko się ładuje.
Cały przebieg warzenia możecie również zobaczyć na moim kanale na YouTube:
Christmas Ale część I warzenie ze słodu
Christmas Ale część II warzenie ze słodu – wysładzanie i chmielenie
Christmas Ale część III warzenie ze słodu – gotowanie, zadawanie drożdży i podsumowanie.
Bonus
Piwo świąteczne było wysładzane zaledwie 4 litrami wody dlatego postanowiłem stworzyć małego potworka. Z wysłodzin udało mi się uzyskać jeszcze 10 litrów brzeczki 10 BLG. Dorzuciłem jeszcze niecały kilogram ekstraktu słodowego jasnego bruntal, pół szklanki cukru i na chmieliłem całość chmielem Marynka. Wyszło łącznie 12 litrów brzeczki naszastanej, a to wszystko fermentuje się obecnie drożdżami US-05.
Butelkowanie 08.11.2020
Po dwóch tygodniach fermentacji dokonałem pomiaru. Areometr wskazał na 4,5 BLG, czyli drożdże przerobiły 10,5 BLG. W efekcie czego uzyskaliśmy prawie 6 procent alkoholu w tym piwie. Poczekałem jeszcze tydzień i kolejny pomiar wskazał również 4,5 lub ciut mniej, coś na granicy błędu. Przez ostatni tydzień piwo stało w temperaturze około 19 Stopni. W aromacie piwa wyczuwalne były przyprawy, a jego smak poprawił się znacząco po tygodniu. Rokuje to dobrze.
Nie zapominajmy jednak o „mALEństwie”, które fermentowane było przy pomocy drożdży US-05, gdzie na aromat i goryczkę poszedł chmiel Marynka. Gęstość początkowa maleństwa wynosiła 10,5 BLG i zeszło do 2,5 BLG w efekcie uzyskaliśmy 4,3 % alkoholu. Obawiam się, że to maleństwo może być lepszym piwem niż docelowe, gdyż piwo ma bardzo przyjemną goryczkę i jest naprawdę smaczne.
Po wykonaniu pomiarów przystąpiłem do butelkowania.
ROZLEW Christmas ALE
- 17 L Ilość pakowanego piwa
- 283 Ilość kalorii w 500ml
- Refermentacja – Typ nasycenia
- 2.3Poziom CO2
- Cukier biały – Cukier do refermentacji
- 92.2g Ilość cukru do refermentacji
- 17 C -Temp. pakowanego piwa
Wyszło tego jakieś 37 butelek. Trzy butelki o pojemności 330 ml, a pozostałe to 500 ml.
ROZLEW mALEństwo
- 12 LIlość pakowanego piwa
- 193 Ilość kalorii w 500ml
- Refermentacja Typ nasycenia
- 2.3 Poziom CO2
- Cukier biały Cukier do refermentacji
- 69 g Ilość cukru do refermentacji
- 20 C Temp. pakowanego piwa
I tutaj się lekko machnąłem, ponieważ przygotowałem zbyt mało butelek i zabrało mi jeden bądź dwóch .
Przejdźmy do degustacji 12.09.2021,
Aromat 13/14
Aromat słodowy, lekko przyprawowy aromat. Pewnie byłby lepszy efekt gdybym nie poległ na chłodzeniu
Wygląd 6/6
Piwo jest klarowne, czarne prawie nie przejrzyste. Piana jest kremowa, zbita długo się utrzymuje.
Smak 15/18
Piwo jest nieco słodkie, ma lekko korzenno przyprawowy aromat
Goryczka 4/6
średnia
Odczucie w ustach 4/6
Piwo jest pełne i kremowe zarazem.
Ogólne wrażenie:
Piwo jest jak najbardziej dobre, jednak świątecznych aromatów jest w nim mało. Gdyby udało mi się poprawnie rozpocząć chłodzenie brzeczki to tych aromatów było by zapewne więcej, a tak w wyniku gotowania po prostu odparowały.
Suma punktów: 42/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.