Warka # 11 Milk Stout Cacao
Jako kolejne cel obrałem sobie uwarzenie piwa Milk Stout, oczywiście na bazie ekstraktów słodowych. Jedynym wyjątkiem w tej recepturze było użycie słodów, a konkretnie, jęczmienia palonego oraz jęczmienia czekoladowego ciemnego. Oczywiście by piwo nazwać milk Stoutem musiałem użyć również laktozy – cukru, którego drożdże nie są w stanie przerobić.
Z słodu czekoladowego i palonego zrobiłem tak zwaną herbatkę tutaj klik. Słody te przetrzymałem w wysokiej temperaturze przez 15 minut, po czym dodałem „herbatkę” do gotującej brzeczki. Liczyłem, że słód czekoladowy da mi czekoladowe aromaty – naiwny. Słód czekoladowy ma za zadanie dać barwę czekoladową.
Niestety o samym piwie nie mogę powiedzieć zbyt wiele, otwierałem go co jakiś czas ale nie byłem zadowolony ponieważ piwo się nie nagazowało. Prawdopodobnie użyłem zbyt małej ilości cukru do refermentacji. Ponadto było lekko kwaśne w odbiorze. Może jeszcze kiedyś zdecyduję się powtórzyć to piwo.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Założenia receptury
- 16.6 Gęstość BLG
- 25 IBU
- 7 % ABV
- 64.6 SRM
- Z ekstraktów Typ
- Sweet Stout Styl
Surowce
Typ | Nazwa | Ilość |
Płynny ekstrakt | ekstrakt słodowy ciemny Bruntal | 1.7 kg 34% |
Płynny ekstrakt | Bruntal ekstrakt słodowy Pale Ale | 1.7 kg 34% |
Cukier | Milk Sugar (Lactose) | 0.5 kg 10% |
Płynny ekstrakt | WES ekstrakt słodowy jasny | 0.5 kg 10% |
Ziarno | Strzegom Czekoladowy ciemny | 0.3 kg 6% |
Ziarno | Jęczmień palony | 0.3 kg 6% |
Chmiel | Marynka | 17g |
Chmiel | Willamette | 60g |
Drożdże | Safale S-04 | 10,4 |
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Gotowanie i chmiele
Użyto do | Nazwa | Ilość | Czas | Alfa kwasy |
Gotowanie | Marynka | 17 g | 60 min | 6.5 % |
Gotowanie | Willamette | 30 g | 30 min | 4.2 % |
Aromat (koniec gotowania) | Willamette | 30 g | 15 min | 4.2 % |
Fermentacja
- 21 L Ilość brzeczki nastawnej
- 18 listopada 2019 dzień warzenia
- 19 listopada 2019 start fermentacji
- 15,5 Gęstość początkowa blg
- 6 Gęstość końcowa BLG
- 5.5 % ABV
- 62.6 % Odfermentowanie
Rozlew
- 19.5 L Ilość pakowanego piwa
- 297 Ilość kalorii w 500ml
- Refermentacja Typ nasycenia
- 2.1 Poziom CO2
- Cukier biały Cukier do refermentacji
- 96.6 g Ilość cukru do refermentacji
- 20 C Temp. pakowanego piwa