fbpx

Warka # 11 Milk Stout Cacao

Jako kolejne cel obrałem sobie uwarzenie piwa Milk Stout, oczywiście na bazie ekstraktów słodowych. Jedynym wyjątkiem w tej recepturze było użycie słodów, a konkretnie, jęczmienia palonego oraz jęczmienia czekoladowego ciemnego. Oczywiście by piwo nazwać milk Stoutem musiałem użyć również laktozy – cukru, którego drożdże nie są w stanie przerobić.

Z słodu czekoladowego i palonego zrobiłem tak zwaną herbatkę. Słody te przetrzymałem w wysokiej temperaturze przez 15 minut, po czym dodałem „herbatkę” do gotującej brzeczki. Liczyłem, że słód czekoladowy da mi czekoladowe aromaty – naiwny. Słód czekoladowy ma za zadanie dać barwę czekoladową.

Niestety o samym piwie nie mogę powiedzieć zbyt wiele, otwierałem go co jakiś czas ale nie byłem zadowolony ponieważ piwo się nie nagazowało. Prawdopodobnie użyłem zbyt małej ilości cukru do refermentacji. Ponadto było lekko kwaśne w odbiorze.  Może jeszcze kiedyś zdecyduję się powtórzyć to piwo.

Założenia receptury

  • 16.6 Gęstość BLG
  • 25 IBU
  • 7 % ABV
  • 64.6 SRM
  • Z ekstraktów Typ
  • Sweet Stout Styl

Surowce

TypNazwaIlość
Płynny ekstraktekstrakt słodowy ciemny Bruntal1.7 kg 34%
Płynny ekstraktBruntal Pale Ale1.7 kg 34%
CukierMilk Sugar (Lactose)0.5 kg 10%
Płynny ekstraktWES ekstrakt słodowy jasny0.5 kg 10%
ZiarnoStrzegom Czekoladowy ciemny0.3 kg 6%
ZiarnoJęczmień palony0.3 kg 6%
ChmielMarynka17g
ChmielWillamette60g
DrożdżeSafale S-0410,4

Gotowanie i chmiele

Użyto doNazwaIlośćCzasAlfa kwasy
GotowanieMarynka17 g60 min6.5 %
GotowanieWillamette30 g30 min4.2 %
Aromat (koniec gotowania)Willamette30 g15 min4.2 %

Fermentacja

  • 21 L Ilość brzeczki nastawnej
  • 18 listopada 2019 dzień warzenia
  • 19 listopada 2019 start fermentacji
  • 15,5 Gęstość początkowa blg
  • 6 Gęstość końcowa BLG
  • 5.5 % ABV
  • 62.6 % Odfermentowanie

Rozlew

  • 19.5 L Ilość pakowanego piwa
  • 297 Ilość kalorii w 500ml
  • Refermentacja Typ nasycenia
  • 2.1 Poziom CO2
  • Cukier biały Cukier do refermentacji
  • 96.6 g Ilość cukru do refermentacji
  • 20 C Temp. pakowanego piwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.