Hirter Biohanfbier
Piwo Biohanfbier z Austriackiego browaru Hirter. Posiada etykietę zieloną z liściem konopi. Nazwa piwa oraz browaru i logiem z datą założenia 1270. Kapsel również z logiem browaru oraz nazwą piwa.
Na tyle na ile pozwoliła mi moja skromna znajomość niemieckiego wyczytałem iż do uwarzenia piwa wykorzystano naturalny aromat konopi. Ponadto standardowo wykorzystano słód jęczmienny, chmiel i wodę. Piwo posiada nawet europejski Bio certyfikat.
Niestety kolejna moja gafa i kolejne piwo w degustacji jest po terminie. Termin do 26.12.20, a degustacja odbywa się 21.04.2021
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Aromat 10/14
Aromat słodowy, może nieco miodowy cóż możemy mówić o starzeniu się piwa, ponieważ minęło blisko 4 miesiące od terminu ważności
Wygląd 5/6
Piana zbita, średnio wysoka biała, średnio trwała. Piwo o brawie złotej, delikatnie opalizuje.
Smak 13/18
Piwo jest słodowe, delikatne. Piwo zostawia jakby delikatny miętowy, lub ziołowy posmak. Dość nietypowy. Gdybym wiedział że piwo jest bez dodatku konopi zarzuciłbym to na chmielowy efekt
Goryczka 2/6
brak
Odczucie w ustach 4/6
Delikatne wysycenie, odczucie pełni w ustach, piwo jest gładkie
Ogólne wrażenie:
Piwo jest ok, możliwe przeterminowanie może mieć negatywny wpływ na jakość piwa i jego ostateczną niską ocenę.
Suma punktów: 34/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli post Ci się podobał to zostaw po sobie ślad w postaci lajka na Facebooku. Możesz również wesprzeć moją zrzutkę – klik
