Król Lata z browaru Pinta
Jedno z moich ulubionych piw z Browaru Pinta. Dawno go nie widziałem, lecz w końcu pojawił się w moim przydomowym sklepie. Ku mojemu zdziwieniu piwo jest w puszcze, piwo było zawsze dostępne w butelce. Czyżby Pinta przerzucała się z butelek na puszki?
Sama puszka jest pół litrowa z takim samym motywem, który znamy z butelek. Logo browaru, oraz nazwa piwa, a w tle motyw kojarzący się z słońcem.
Samo piwo to Hoppy Oat Witbier, który powstał przy użyciu drożdży S-33 Ekstrakt początkowy to 12° Plato, z których uzyskano 4% alkoholu. Do uwarzenia samego piwa użyto wodę, słód jęczmienny pilzneński, pszeniczny jasny; płatki owsiane; chmiele: Citra® (USA); skórka gorzkiej pomarańczy Curaçao; kolendra.
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Przejdźmy do degustacji 20.04.2021, a piwo ma datę ważności do 13.08.2020
Aromat 14/14
Aromat słodowy i chmielowy
Wygląd 6/6
Piana niska, długo utrzymująca się, śnieżnobiała. Piwo o żółtawej barwie, mętne nie przejrzyste
Smak 17/18
Piwo jest orzeźwiające, słodowe i chmielowe. Bardzo pijalne
Goryczka 5/6
Delikatna, bardziej pochodząca z wysycenia, które jest nieco drażniące
Odczucie w ustach 4/6
Piwo gładkie, nieco soczkowate podobnie jak NEIPA. Wadą jest dla mnie drażniące wysycenie
Ogólne wrażenie:
Piwo jest bardzo dobre i chętnie napiję się go latem. Musze wrócić do sklepu po puszkę na zapas
Suma punktów: 46/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
