Lekkie Żytnie – Browar Zamkowy Cieszyn
Etykieta otacza całą półlitrową butelkę w której znajduje się piwo. Sama etykieta jest ząbkowana, co zapewne ma się kojarzyć z blankami na murach zamku. U samego szczytu w kwadracie wpisane jest nowe logo Browaru Zamkowego. Sama etykieta jest w Odcieniach żółci i pomarańczy. Na środku widzimy napis Lekkie Żytnie, w tle zaś widzimy wiatrak. Autorem Receptury jest Radosław Mioth. Piwo ma 3% alkoholu , 8 Plato. Goryczka to 18 IBU i temperatura serwowania to 8 – 10 stopni Celsjusza. Piwo jest uwarzone we współpracy z PSPD oraz logo stowarzyszenia.
Składniki piwa to Słód Pilzneński, Pale Ale, Cookie, płatki żytnie, płatki owsiane chmiel i drożdże
- Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak – Kogoot
- Pęczak z kurczakiem na ostro Kogoot
- Recenzja flaków od Kogoot: Mało smaku, za dużo majeranku
- Pieczeń w sosie myśliwskim z kluskami śląskim – Kogoot – recenzja
- Miód pszczeli
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 25.08.2021, a piwo ma datę ważności do 29.05.2021
Aromat 12/14
Aromat słodowy. przyprawowe
Wygląd 3/6
Piana biała, szybko opada. Kolor złocisty. Po przelaniu do szklanki widać w niej farfocle. Wygląda nieestetycznie. Prawdopodobnie białkowy osad
Smak 15/18
Piwo pełne, lekkie. wyczuwalne żytnie smaki, nie ma jakiś rewolucji.
Goryczka 5/6
Goryczka średnia
Odczucie w ustach 4/6
Piwo jest lekkie.
Ogólne wrażenie:
Piwo jest dobre, chodź szału nie ma. Wydaje mi się, że chodź to że piwo się przeterminowało nie wiele to zmieniło.
Suma punktów: 39/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.