fbpx

Pinta – Zwycięski Milk Stout

Ostatnie piwo uwarzone według zwycięskiej receptury Konkursu Lidla i Pitny „Niech świat pozna twoje piwo”.

Zwycięski Milk Stout według receptury Tomasza Korczaka zawiera w sobie wodę; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski jasny, czekoladowy, karmelowy ciemny, pale Chocolate, płatki owsiane, laktoza, chmiele: Marynka oraz drożdże SafAle™ S-04.

Piwo według receptury Tomasza Korczaka zawiera 4,5% alkoholu, zaś ekstrakt początkowy to 14,0°Plato

Butelka opatrzona jest w etykietą otaczającą całą butelkę dokoła, jest ona w odcieniu fioletowym. Etykieta jest typowa dla tej serii piw. Nazwa Browaru PINTA, białymi literami na czarnym tle, gdzie litera I zastąpiona jest przez rurkę fermentacyjną. Rurka ta łączy się z 30 litrowym wiadrem fermentacyjnym, która jest tłem dla nazwy zwycięskiego piwa oraz imię i nazwisko autora. Pod spodem zaś hasło konkursu „niech świat pozna twoje piwo”.

Z tyłu etykieta opatrzna jest znakiem informującym, iż jest to piwo rzemieślnicze. Znajdziemy tam również wspominany wyżej skład zwycięskiego piwa oraz jego opis.

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 05.09.2021, a piwo ma datę ważności do 27.05.2022

Aromat 12/14
Aromat słodowy, biszkoptowy oraz czekoladowy.

Wygląd 4/6
Kolor czarny, nieprzenikniony, piana kremowa wysoka i średnio trwała. Utrzymuje się bardzo krótko

Smak 13/18
W piwo jest nieco palone, kwaskowate, na wyrost jakieś nuty gorzkiej czekolady i kawy. Taka kwaśna kawa najtańsza kupiona gdzieś na targu…

Goryczka 3/6
goryczka słaba.

Odczucie w ustach 4/6
piwo jest pełne, gładkie, średnie wysycenie

Ogólne wrażenie:
Coś tu poszło najwyraźniej nie tak. Nie wygląda to na jakieś super piwo. Tak słabego poziomu się nie spodziewałem, czy coś nie poszło przy ważeniu? Albo po prostu mi nie smakuje Milk.

Suma punktów: 36/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Jak oceniasz to piwo?

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.