Browar Jastrzębie – Jastrzębskie Świąteczne – Christmas Ale
Browar Jastrzębie uraczył nas i w tym roku swoja wariacją piwa świątecznego, ja będę degustować to piwo po raz pierwszy i chętnie podzielę się z wami swoimi wrażeniami.
Czarna etykieta z białym paskiem u dołu. Widzimy na niej logo browaru, które przedstawia orła siadającego na szyszce chmielu, jest to bardzo fajne nawiązanie do herbu miasta. Na etykiecie widźmy też nazwę browaru, piwa i stylu w jaki je uwarzono.
Na białym pasku widzimy dodatkowe informacje o piwie – „piwo ciemne/ pasteryzowane/ niefiltrowane/ 500 ml / 6,8% alkoholu”
Z tyłu widzimy podstawę informacje o piwie: ekstrakt początkowy to 16 BLG, styl Christmas Ale, polecana temperatura picia to 10 do 12 stopni Celsjusza, goryczka 1/6
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
W skład piwa wchodzi słód monachijski, pilzneński, karmelowy 300, czekoladowy ciemny. Chmiele to marynka i spalter select. Dodano przyprawy: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia. Najważniejsza jest chyba nowa generacja drożdży albo nowy szczep drożdży, którego nie znam US-06
Kapsel czarny golas.

Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 03.12.2021, a piwo ma datę ważności do 29.09.2022
Aromat 10/14
Przyprawowy, goździki i gałka muszkatołowa idą zdecydowanie na pierwszy plan. Lekko przerażająco.
Wygląd 4/6
Piana biała, słaba, prawie w ogóle nie powstała. Piwo smoliście czarne
Smak 10/18
Piwo pełne, lekko palone. Gałka muszkatołowa zdecydowanie się sypła, ktoś pewnie piwowara przestraszył przy warzeniu. Piwo jest wręcz cierpkie od tej gałki
Goryczka 3/6
Goryczka słaba
Odczucie w ustach 4/6
Piwo jest gładkie, lekko wysycone
Ogólne wrażenie:
Bardzo poprawnie. No może jak by rok poleżało, może…
Suma punktów: 31/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.