fbpx

Browar Zamkowy Cieszyn – Wild Ale

Podczas tegorocznej Cieszyńskiej Jesieni Piwnej 2022 mieliśmy szanse degustować dwie nowe premiery pochodzące z Browaru Zamkowego w Cieszynie. 𝐁𝐚𝐫𝐥𝐞𝐲 𝐖𝐢𝐧𝐞 z Wiśniami Barrel Aged oraz 𝐖𝐢𝐥𝐝 𝐀𝐥𝐞 Barrel Aged. Owo 𝐁𝐚𝐫𝐥𝐞𝐲 𝐖𝐢𝐧𝐞 z Wiśniami miałem już chyba okazje próbować, ale coś mi się zdaje, że nie była to wersja beczkowana. Jednak dziś skupimy się na owym dzikim piwie.

Butelka 330 ml lakowana białym niekruszącym się lakiem podobnie jak wcześniejsze premiery Barrel Aged Porter Bałtycki i Sour Barley Wine Barrel Aged. Na laku odciśnięte jest logo browaru. Piwa były świetne i jestem równie ciekaw tego wynalazku. Pod lakiem wyziera biało czarna krawatka z rzymską cyfrą LXV. Etykieta otaczająca butelkę jest biało czarna. Bardzo ładna przejrzysta etykieta. Widzimy na niej logo browaru. Nazwę piwa WILD ALE Barrel Aged, jest to edycja specjalna dojrzewająca w dębowych beczkach. Na froncie widzimy również podstawowe informacje o piwie:

plato 14,2 ⁰
alkohol 7,2 %
temp. podania 10-12 st. C
IBU: 20 – informacje z Fanpage browaru

Z tyły czytam, że Wild Ale jest efektem spontanicznej fermentacji oraz dojrzewania piwa w różnych warunkach. Począwszy od leżakowania piwa w stalowych tankach, po miesiące spędzone w dębowych beczkach.

Skład piwa to woda, słody jęczmienne (pilzneński, Special B), chmiel, kolendra, aframon, drożdże

Dla zaintrygowanych źródło z wiki: Aframon, aframonek (Aframomum K. Schum) – rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Liczy około 55 gatunków rosnących dziko w tropikalnej sferze Afryki i na Madagaskarze. Nic wam to dalej nie mówi? Nie martwcie się mi również.

Piwo ma bardzo długi termin ważności, bo aż do 06.06.2066. Ciekawe jak to piwo będzie smakować za 44 lata. Ciekaw jestem czy ktoś to w ogóle będzie miał szanse sprawdzić.

Na premierę było również nowe szkło sygnowane logiem browaru oraz nazwą piwa Wild Ale.

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 03.09.2021, a piwo ma datę ważności do 06.06.2066

Aromat 10/14
Aromat skwaśniałego piwa. Drogi Browarze, jak będzie mnie po tym głowa boleć…! Dużej wczuwając się w aromat tego piwa, staje się on nieco winny.

Wygląd 6/6
W nowym kieliszku prezentuje się bardzo ładnie. Piwo jest bursztynowe, niska biała piana, która raczej szybko opada. Spodziewałem się tego.

Smak 16/18
Spodziewałem się nieprzyjemnego kwasu, a tu szok.  Z początku piwko jest delikatnie kwaśne, przechodząc w pełnie z dość ciekawym smakiem, jednocześnie pełnym. Być może to ten aframon wraz z kolendrą. Piwo ma kwaśny finisz.

Goryczka 6/6
Goryczka niemal brak. 20 IBU jest pewnie dla mnie nie wyczuwalne. Co nie zmienia faktu ze wszystko tutaj gra i buczy.

Odczucie w ustach 4/6
Piwo daje odczucie spożywania bardzo kwaśnego soku, nieco sciągające jest to i ślino pędne, że się tak wyrażę

Ogólne wrażenie:
Warto pochylić się nad smakiem tego piwa. Mamy tutaj burzę smaków i aromatów. Szczerze nie spodziewałem się niczego dobrego po tym piwie, jednak tutaj bardzo się pomyliłem. Uważam, że piwo ma potencjał do leżakowania i zaopatrzę się w buteleczkę przy okazji. Browar Zamkowy jak zwykle na poziomie.

Suma punktów: 42/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.