fbpx

Browar Zamkowy Cieszyn – 饾悂饾悮饾惈饾惀饾悶饾惒 饾悥饾悽饾惂饾悶 z Wi艣niami Barrel Aged

Tegoroczna Cieszy艅ska Jesie艅 Piwna ju偶 za nami. Impreza musia艂a by膰 艣wietna. Niestety mia艂em tylko chwil臋 by przewin膮膰 si臋 mi臋dzy stoiskami oraz zrobi膰 ma艂e zakupy. Opr贸cz premierowego 饾悥饾悽饾惀饾悵 饾悁饾惀饾悶 Barrel Aged, zakupi艂em r贸wnie偶 drug膮 premier臋 饾悂饾悮饾惈饾惀饾悶饾惒 饾悥饾悽饾惂饾悶 z Wi艣niami Barrel Aged. Przy pisaniu poprzedniego posta zastanawia艂em si臋 czy nie by艂o ju偶 czasem Barley Wine z wi艣niami, Jednak pomyli艂em to z Angielskim Lordem z Wi艣niami.

Podobnie jak w przypadku Wild Ale mamy tu r贸wnie偶 butelka 330 ml lakowana brodowym niekrusz膮cym si臋 lakiem podobnie jak wcze艣niejsze premiery Barrel Aged Porter Ba艂tycki i Sour Barley Wine Barrel Aged. Spod laku wystaje wi艣niowo 偶贸艂ta krawatka z rzymsk膮 cyfr膮 LVIII. Na laku odci艣ni臋te jest logo browaru. Etykieta otaczaj膮ca butelk臋 jest wi艣niowa z 偶贸艂tymi dodatkami w postaci napis贸w oraz loga browaru. Na froncie widzimy r贸wnie偶 podstawowe informacje o piwie.  

plato 24,5 鈦

alkohol 9,0%

temp. podania 12-14 st. C.

Z ty艂y czytam, 偶e Barley Wine o rozbudowanej s艂odowo艣ci wzbogacono owocami wi艣ni pochodz膮cymi z gr贸jeckich sad贸w. Nast臋pnie piwo le偶akowa艂o przez 8 miesi臋cy w d臋bowych beczkach

Sk艂ad piwa to: woda, s艂ody j臋czmienne (Pale Ale, pilzne艅ski, karmelowy), owoce wi艣ni, chmiel, dro偶d偶e.

Piwo ma bardzo d艂ugi termin wa偶no艣ci, bo a偶 do 18.08.2032. Jednak data wa偶no艣ci jest kr贸tsza od jego premierowego kolegi o 34 lata. Ciekawe sk膮d ta r贸偶nica. To piwo ma wi臋cej alkoholu i nie by艂o fermentowane na dzikich dro偶d偶ach.  

W przeciwie艅stwie do Wild Ale, kt贸re otrzyma艂o w艂asne szk艂o do piwa Barley Wine proponuje si臋 szk艂o kt贸re by艂o w zestawie z zesz艂orocznej premiery Barrel Aged Porter Ba艂tycki i Sour Barley Wine Barrel Aged

Degustacja:

Przejd藕my do degustacji 04.09.2021, a piwo ma dat臋 wa偶no艣ci do 18.08.2032

Aromat 14/14
Aromat bardzo przypomina mi贸d pitny. T臋gi tr贸jniak lub l偶ejszy dw贸jniak

Wygl膮d 6/6
Kremowa niska piana, kt贸ra szybko opada, co jest cz臋ste przy tak wysokim poziomie alkoholu. Samo piwo na pierwszy rzut oka jest czarne, jednak pod 艣wiat艂o daje odcie艅 ciemnego bursztynu.  Piwo jest klarowne

Smak 18/18
Pierwsze skrzypce gra tutaj wi艣nia i jej kwa艣no艣膰. P贸藕niej wchodzi s艂odowo艣膰, kt贸ra na sam ko艅cu kontrowana jest kwa艣no艣ci膮. Ca艂o艣膰 jest bajerancko zbalansowana. Jednak na pierwszy rzut oka koziarzy si臋 od razu z miodem pitnym z dodatkiem wi艣ni. Miodowe nuty to najpewniej efekt utlenienia.

Goryczka 6/6
Goryczki brak, ale kto by tutaj na ni膮 zwraca艂 uwag臋

Odczucie w ustach 6/6
Piwo jest pe艂ne i kwa艣ne, kwa艣no艣膰 daje lekkie sci膮ganie.

Og贸lne wra偶enie:
Pierwsze wra偶enie pochodz膮ce z aromatu oraz z smaku kojarzy si臋 z miodem pitnym. Piwo daje wszystkie mo偶liwe odczucia i symptomy zwi膮zane degustacj膮 miodu pitnego. Bardzo udany napitek. Z wszystkich podserii Barrel Aged, to piwo jest najbardziej udane!

Suma punkt贸w: 50/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 S艂abe
< 14 Bardzo s艂abe

Je艣li podoba艂 Ci si臋 ten post polajkuj i obserwuj m贸j fanpage na Facebook. W ten spos贸b mo偶esz wyrazi膰 uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywowa膰. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz r贸wnie偶 wid偶et po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz si臋 obserwatorem na moim profilu to b臋dziesz r贸wnie偶 informowany na bie偶膮co o kolejnych postach. 

Mam r贸wnie偶 Instagram – klik tutaj 

Mo偶esz r贸wnie偶 uczestniczy膰 w tworzeniu tego bloga i wesprze膰 jego utrzymanie. Dlaczego warto mo偶esz przeczyta膰 tutaj. Wsparcia mo偶esz udzieli膰 dowoln膮 kwot膮 poprzez zorganizowana Zrzutk臋klik” lub zosta膰 mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestaw贸w surowc贸w oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.