Browar Zamkowy Cieszyn – 𝐁𝐚𝐫𝐥𝐞𝐲 𝐖𝐢𝐧𝐞 z Wiśniami Barrel Aged
Tegoroczna Cieszyńska Jesień Piwna już za nami. Impreza musiała być świetna. Niestety miałem tylko chwilę by przewinąć się między stoiskami oraz zrobić małe zakupy. Oprócz premierowego 𝐖𝐢𝐥𝐝 𝐀𝐥𝐞 Barrel Aged, zakupiłem również drugą premierę 𝐁𝐚𝐫𝐥𝐞𝐲 𝐖𝐢𝐧𝐞 z Wiśniami Barrel Aged. Przy pisaniu poprzedniego posta zastanawiałem się czy nie było już czasem Barley Wine z wiśniami, Jednak pomyliłem to z Angielskim Lordem z Wiśniami.
Podobnie jak w przypadku Wild Ale mamy tu również butelka 330 ml lakowana brodowym niekruszącym się lakiem podobnie jak wcześniejsze premiery Barrel Aged Porter Bałtycki i Sour Barley Wine Barrel Aged. Spod laku wystaje wiśniowo żółta krawatka z rzymską cyfrą LVIII. Na laku odciśnięte jest logo browaru. Etykieta otaczająca butelkę jest wiśniowa z żółtymi dodatkami w postaci napisów oraz loga browaru. Na froncie widzimy również podstawowe informacje o piwie.
plato 24,5 ⁰
alkohol 9,0%
temp. podania 12-14 st. C.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Z tyły czytam, że Barley Wine o rozbudowanej słodowości wzbogacono owocami wiśni pochodzącymi z grójeckich sadów. Następnie piwo leżakowało przez 8 miesięcy w dębowych beczkach
Skład piwa to: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, pilzneński, karmelowy), owoce wiśni, chmiel, drożdże.
Piwo ma bardzo długi termin ważności, bo aż do 18.08.2032. Jednak data ważności jest krótsza od jego premierowego kolegi o 34 lata. Ciekawe skąd ta różnica. To piwo ma więcej alkoholu i nie było fermentowane na dzikich drożdżach.
W przeciwieństwie do Wild Ale, które otrzymało własne szkło do piwa Barley Wine proponuje się szkło które było w zestawie z zeszłorocznej premiery Barrel Aged Porter Bałtycki i Sour Barley Wine Barrel Aged
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 04.09.2021, a piwo ma datę ważności do 18.08.2032
Aromat 14/14
Aromat bardzo przypomina miód pitny. Tęgi trójniak lub lżejszy dwójniak
Wygląd 6/6
Kremowa niska piana, która szybko opada, co jest częste przy tak wysokim poziomie alkoholu. Samo piwo na pierwszy rzut oka jest czarne, jednak pod światło daje odcień ciemnego bursztynu. Piwo jest klarowne
Smak 18/18
Pierwsze skrzypce gra tutaj wiśnia i jej kwaśność. Później wchodzi słodowość, która na sam końcu kontrowana jest kwaśnością. Całość jest bajerancko zbalansowana. Jednak na pierwszy rzut oka koziarzy się od razu z miodem pitnym z dodatkiem wiśni. Miodowe nuty to najpewniej efekt utlenienia.
Goryczka 6/6
Goryczki brak, ale kto by tutaj na nią zwracał uwagę
Odczucie w ustach 6/6
Piwo jest pełne i kwaśne, kwaśność daje lekkie sciąganie.
Ogólne wrażenie:
Pierwsze wrażenie pochodzące z aromatu oraz z smaku kojarzy się z miodem pitnym. Piwo daje wszystkie możliwe odczucia i symptomy związane degustacją miodu pitnego. Bardzo udany napitek. Z wszystkich podserii Barrel Aged, to piwo jest najbardziej udane!
Suma punktów: 50/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.