fbpx

Tyskie Browary Książęce – Ciemne łagodne

Pierwsza degustacja na blogu z Tyskiego browaru. Przejdźmy od razu do rzeczy butelka półlitrowa, moim zdaniem jedna z ładniejszych jeśli chodzi o wygląd. Do o koła szyjki znaleźć możemy 4 korony, zaś blisko dna butelki widzimy napis „Książęce A.D. 1629”

Etykieta bardzo przyjemna dla oka. Etykieta podzielona na cześć brunatna, gdzie widzimy nazwę Książęce, oraz napis piwne style świata – kolekcja. W to idealnie wpasowane portret starszego mężczyzny. Na szybko jednak nie znalazłem kto to jest. Poniżej na kremowej części etykiety widzimy nazwę piwa oraz rycinę miasta. Pod tym pięknym krajobrazem w złotej ramce, złotymi literami zapisano nazwę stylu piwnego „schwarzbier” Zaś na brązowym pasku poniżej zanotowano podstawowe informacje. Ekstrakt początkowy blisko 12 BLG, goryczka 20 IBU, a alkohol to 4,1%. Zapowiada się naprawdę lekkie piwo.

Kontr etykieta z logiem piwne style świata, taka samo jak na froncie, oraz nazwą piwa. Piwna Baśń oraz skład. Skład to woda, słód jęczmienny (11.8%), słód monachijski , karmelowy, pilzneński i palony. Cukier, chmiel goryczkowy i chmiel aromatyczny. W składzie brak jest drożdży, czyżby nawiązanie do niemiecko prawa czystości?

Krawatka zawiera informacje o kaloriach i składzie. Jest w odcieniach kremowych i zawiera  również portret mężczyzny oraz nazwę piwa. Kapsel kremowy z logiem i nazwą serii.

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 22.10.2021, a piwo ma datę ważności do 01.11.2021

Aromat 11/14
Aromat delikatnie palony

Wygląd 6/6
Piana kremowa, wyskok, zbita trwała. Piwo jest czarne i klarowne

Smak 15/18
Piwo jest słodkawe, lekko palone. Jest wyczuwalna lekkość w smaku

Goryczka 4/6
Goryczka słaba

Odczucie w ustach 5/6
Jak na ciemne piwo odczucie jest dość rześkie. Piwo jest gładkie o odpowiednim wysycaniu  

Ogólne wrażenie:
Bardzo dobre lekkie piwo. Śmiało mogę je polecić.

Suma punktów: 41/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.