MosBrew.ru – Piwo Trzmiel – Amber Ale
Jak wspominałem wcześniej w sklepie, w którym szukam tych swoich dziwnych piwek, pojawiły się piwa od naszych wschodnich sąsiadów. Przed wami piwo Trzmiel, uwarzone w stylu Amber Ale. Ale uwarzone według przepisu Michaiła Jershova, który jest głównym piwowarem Moskiewskiej Kompani Browarniczej.
Etykieta jest podzielona na poł. U dołu jest ona czarna, a u góry żółto pomarańczowa. Przedstawiony jest na niej wizerunek trzmiela, którego odwłok został zastąpiony szyszką chmielu. Wygląda to naprawdę dobrze. Na froncie znajdujemy również podstawowe informacje o piwie takie jak Alkohol 5 % czy ekstrakt początkowy 12%. Goryczka 27 IBU, a barwa to 22 EBC. Moja znajomość rosyjsięgo na niewiele więcej mi pozwoliła. Zapewne jest tam też nazwa piwa oraz browaru.
Na szczęście tył został wyposażony w doklejaną polską etykietę, z której czerpiemy następujące informacje. Piwo uwarzono z słodów jasnego, karmelowego oraz carared. Goryczkę i aromat uzyskano dzięki amerykańskim odmianom chmielom takimi jak Citra i Cascade.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 29.10.2021, a piwo ma datę ważności do 14.01.2022, piwo rozlano 14.04.2021
Aromat 14/14
Karmelowy, owocowy
Wygląd 6/6
Klarowne, bursztynowe piwo o trwałej zbitej białej pianie
Smak 17/18
Nieco wodniste, lecz słód karmelowy fajnie to kontrują przez co piwo wchodzi lekko. Piwo nie jest wytrawne dzięki użytym słodom przez co piwo jest naprawdę fajne
Goryczka 3/6
Goryczka słaba
Odczucie w ustach 5/6
Ma się odczucie wodnistości piwa, ale nie jest to takie przykre odczucie jak zwykle. Piwo jest bardzo zbalansowane wspomnianymi wyżej słodami.
Ogólne wrażenie:
Naprawdę jestem zaskoczony tym piwem. Ostatnie jakie piłem było niezbyt wysokich lotów, ale też nie najgorsze. Jestem zadowolony.
Suma punktów: 45/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.