Browar Jabłonowo – Belfast
Chyba pierwsze piwo z browaru Jabłonowo jakie kiedykolwiek piłem. Etykieta frontowa jest bardzo oryginalna. Składa się z trzech kolorów, białego beżowego oraz czarnego. Od razu widać, że to nawiązanie do ciemnego piwa nalanego do szklanki.
Na górze w czarnym kole znajdujemy informacje o zawartości alkoholu 6,5% oraz goryczce 26 IBU. Po środku znajdziemy czterolistną koniczynkę oraz napis „Oryginal Recipe 1997” i nazwę piwa „Belfast Yang Irish stout”. Poniżej widzimy kolejne napis, „Manufaktura Piwa przedstawia piwo w stylu Irish Stout” Browar Jabłonowo
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Krawatka równie jest kremowo czarna, z logiem browaru oraz dopiskiem piwowarska sztuka. Kapsel czarny z logiem browaru. W skład piwa wchodzi, woda, słody jęczmienne, płatki jęczmienne, chmiel i drożdże. Ekstrakt 14° BLG
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 30.10.2021, a piwo ma datę ważności do 18.03.2022
Aromat 12/14
Piwo jest palone w aromacie, może wyczuwam lekki alkohol
Wygląd 6/6
Piana kremowa, zbita drobnopęcherzykowa. Piwo jest czarne, klarowne
Smak 15/18
Piwo ma lekką goryczkę. Nieco słodkie i lekkie. Nie wyczuwam jednak wspomnianego alkoholu
Goryczka 4/6
Goryczka słaba
Odczucie w ustach 5/6
Piwo pełne i solidne, Wysycenie odpowiednie.
Ogólne wrażenie:
Piwo jest bardzo pijalne i przyjemne w smaku, gdyby nie ta moc mogło by to być śmiało moim codziennym piwem.
Suma punktów: 49/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.