Browar Staropolski – Złoty Ul
Butelka 500ml o pomarańczowo, miodowym kolorze, widać ściekającą krople miodu. Szczyt etykiety zwieńczony jest złotym ulem. Poniżej widzimy nazwę serii oraz piwa „Złoty Ul – Ałtajski” Piwo jest na naturalnym miodzie gryczanym z czystego ekologicznego Ałtaju. Poniżej mamy piękny obrazek gór z domkiem nad jeziorem. Piwo zwiera 5,6% alkoholu. Piwo ciemne z miodem. To wszystko co znajdziemy na frontowej etykiecie.
Z kontr etykiety dowiadujemy o wspaniałym składzie miodu z Ałtaju. Jednak o samym składzie piwa dowiadujemy się niewiele. Z informacji znalezionej na stronie możemy jednak sklecić małe co nieco. „Słody jęczmienne ciemne, monachijskie, miodowe”. No brzmi to nieco fantastycznie, ciekawe czy ktoś to przeczytał z twórców strony jeszcze raz. Słód miodowy no, no, Dalej skaldzie wymienić możemy chmiel, drożdże i miód ałtajski. Uwaga miód 30g/l sroga ilość. Ekstrakt: 12% wag
- Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak – Kogoot
- Pęczak z kurczakiem na ostro Kogoot
- Recenzja flaków od Kogoot: Mało smaku, za dużo majeranku
- Pieczeń w sosie myśliwskim z kluskami śląskim – Kogoot – recenzja
- Miód pszczeli
Krawatka: logo browaru wraz z gwarancją naturalnego miodu, na dole komórki pszczele
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 02.11.2021, a piwo ma datę ważności do 20.12.2021
Aromat 12/14
lekko palony, miodowy
Wygląd 6/6
Piana kremowa, zbita drobnopęcherzykowa. Piwo jest czarne, klarowne
Smak 17/18
Piwo jest nieco wytrawne, lekko kwaskowe, delikatnie wyczuwalny miód
Goryczka 4/6
Goryczka słaba
Odczucie w ustach 5/6
Piwo pełne i solidne, Wysycenie odpowiednie.
Ogólne wrażenie:
Piwo jest bardzo pijalne i przyjemne w smaku. Czuć delikatny aromat miodu. Mam wrażenie, że nie użyto aromatów.
Suma punktów: 44/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
