Browar Gwarek – A hundred percent of Motueka
I kolejna West Coast IPA na moim blacie tym razem Motueka. Całość w czarnej puszce oklejonej seledynową etykietą. A foncie widzimy drewniana maskę.
Z tyłu przejrzyście wypisano składniki: woda, słód jęczmienny, płatki ryzowe, chmiel oczywiście Motueka i drożdże górnej fermentacji
Piwo jasne, pasteryzowane niefiltrowane. Ekstrakt początkowy 14º Plato, alkohol 6,2% goryczka 4/5, a temperatura serwowania 8 – 10 stopni Celsjusza. Bardzo podoba mi się etykieta tego piwa. Prosta i przejrzysta!
- Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak – Kogoot
- Pęczak z kurczakiem na ostro Kogoot
- Recenzja flaków od Kogoot: Mało smaku, za dużo majeranku
- Pieczeń w sosie myśliwskim z kluskami śląskim – Kogoot – recenzja
- Miód pszczeli
Degustacja:
Piwo do kupienia w sklepie – A hundred percent of Motueka
Przejdźmy do degustacji 12.10.2021, a piwo ma datę ważności do 29.08.2023.
Aromat 13/14
Aromat zdominowany przez białe owoce, melon , białe winogrono, nieco cytrusów. Lekko winny
Wygląd 6/6
Wysoka, biała zbita piana. Piwo jest bardzo klarowne o pięknej słomkowej barwie.
Smak 17/18
Wytrawne, chmielowe. Wyczuwalne białe owoce i coś jeszcze, bardzo ciekawy smak. Lekko rozgrzewa.
Goryczka 6/6
Goryczka mocna, wyrazista, długa ale nie zalegająca. Często w piwach w tym stylu goryczka jest dla mnie mega drażniąca, a tutaj jest naprawdę dobrze.
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest wytrawne
Ogólne wrażenie:
Bardzo przyjemne piwo, mocno goryczkowe i wytrawne.
Suma punktów: 47/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
