Browar Gościszewo – Strach Pumpkin Ale
Z okazji Samhain postanowiłem zakupić Piwo dyniowe. Przyznam ze nie miałem okazji nigdy pić Pumpkin Ale. Przede mną jedno takie piwo z browaru Gościszewo.
Etykieta złota z logiem browaru u szczytu. Na środku widzimy wielką przerażającą Dynie! Poniżej nazwę piwa oraz styl.
Kontr etykieta zawiera podstawę informacje o składzie: Woda, słód Pale Ale, dynia, słody: Carapils, carared, Biscuit, cukier brązowy trzcinowy, chmiele, Palisade, Styrian Golding, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, kolendra, ziele angielskie, drożdże US-05.
Piwo jasne pasteryzowane, ekstrakt początkowy 16%, 6,2% alkohol.
Wyprodukowano w Browar Gościszewo.
Kapsel czarny, z logiem browaru.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 31.10.2021, rozlew do 17.10.2023.
Aromat 10/14
W aromacie dość belgijsko, dyniowo i marchewkowo.
Wygląd 6/6
Piwo klarowne, bursztynowe. Piana biała, zbita drobno pęcherzykowa, długo się utrzymuje
Smak 16/18
Tak na pierwszy plan wychodzą drodze US-05, później wyczuwalna jest marchewka, kardamon i kolendra. Być może między dynia, a marchewką dużej różnicy nie ma, nie jestem jakiś zjadaczem dyń. Aromaty chmielowe są dobrze wyczuwalne na sam koniec. Podczas dalszej degustacji i ogrzewania się trunku gałka muszkatołowa również dała o sobie znać. Piwo na pewno ba bogaty bukiet aromatyczny i smakowy. Weszły goździki. Zaskakujące jest to piwo.
Goryczka 5/6
Goryczka słaba, chmielowa, wyczuwalne angielskie chmiele
Odczucie w ustach 4/6
Piwo jest pełne, nieco sciągające od przypraw
Ogólne wrażenie:
Nie wiedziałem czego spodziewać się po tym piwie, na pewno ma bogaty bukiet smakowy. W trakcie picia na szczęście uleciał marchewkowy posmak.
Suma punktów: 41/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.