Browar Pinta- Hazy Discovery Crocotown Hazy IPA
Piwo powsało w kooperacji z angielskim browarem Deya Brewing Company (Wielka Brytania). Przede mną stoi biała puszka piwa oklejona etykieta na której widzimy zdjęcie browaru Deya. Z boku widzimy informacje o piwie. HOP Rate 15g/l, 6% alkoholu, a ekstrakt wynosi 15ºBLG.
Z opisu wynika, że użyto chmielu Loral®, Motueka™ i Nelson Sauvin™ – możemy spodziewać się kwiatowych, cytrusowych oraz „winnych” nut.
Piwo jest pasteryzowane i niefiltorowane. Wyprodukowano w Browarze Pinta w Wieprzu.
Skład piwa wedle strony Browaru Pinta
woda, słody: jęczmienny Maris Otter, owsiany; pszeniczny; chmiele: do kotła: brak, na whirlpool: Loral®, Motueka™, na zimno do tanku: Loral®, Motueka™, Nelson Sauvin™; drożdże: London Ale III
- Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak – Kogoot
- Pęczak z kurczakiem na ostro Kogoot
- Recenzja flaków od Kogoot: Mało smaku, za dużo majeranku
- Pieczeń w sosie myśliwskim z kluskami śląskim – Kogoot – recenzja
- Miód pszczeli
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 09.10.2021, a piwo ma datę ważności do 01.06.2023.
Piwo można zobaczyć w sklepie pod linkiem Browar Pinta- Hazy Discovery Crocotown Hazy IPA
Aromat 13/14
Chmielowy, winny, wiongona , melon
Wygląd 4/6
Wysoka poszarpana biała piana, piwo jest mętne
Smak 15/18
Piwo jest pełne, faktycznie winne i kwiatowe aromaty. Nieco cytrusowe
Goryczka 4/6
Goryczka brak, chodź w tle coś się dzieje. Odczuwam jakaś pustkę, IPA bez goryczki. Znaczy goryczka jakaś jest, ale taka nie IPOWA
Odczucie w ustach 6/6
Piwo jest gładkie, soczyste i pijalne
Ogólne wrażenie:
Ogólnie jestem zszokowany brakiem goryczki w piwie w stylu IPA i jakoś nie mogę tego ogarnąć. Nie widziałem ,ze brak goryczki mną jakoś wstrząśnie
Suma punktów: 42/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.