fbpx
DegustacjePiwne degustacjePorter angielski

Browar Palatum – Capitain OAT

Lecimy z tym kraftboxem, kolejne niepasteryzowane piwo z browaru Palatum. Czy wyjdzie z puchy, okaże się za moment.

Czarna półlitrowa puszka z naklejoną do o koła etykietą. Widzimy na jej froncie logo browaru, nazwę piwa oraz styl w jakim je uwarzono: English Porter with Oats. Widzimy również kapitana statku z miską jedzonka. W tle widzimy falujące niebieskie morze.

Po obróceniu puszki ukazuje się nam skład piwa: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, słód żytni, chmiel, drożdże. Plato 14,5⁰; alkohol 6,1%, a IBU 28. Piwo ciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane,

Uwarzone i zapuszkowane w małym rodzinnym browarze Palatum.

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 03.10.2021, a piwo ma datę ważności do 28.03.2023. Rozlano 30.08.2022

Piwo można zobaczyć w sklepie pod linkiem Capitain Oat

Aromat 13/14

Typowe, kawowe, palony nuty. Przebija się również ciemna czekolada

Wygląd 6/6
Piwo jest czarne, nie przejrzyste. Piana trwała kremowa drobnopęcherzykowa. Utrzymuje się długo.

Smak 17/18
Bardzo kojarzy się domowym stoutem.  Jest palone, lekko czekoladowe. Taka gorzka czekolada. Piwo jest pełne, nieco słodkawe, co od razu kontruje goryczka

Goryczka 5/6
Goryczka słaba, delikatna, może trochę jej brakuje w stosunku do tej słodyczy

Odczucie w ustach 6/6
Piwo jest bardzo gładkie, wręcz aksamitne. Delikatne wysycenie

Ogólne wrażenie:
Bardzo dobry porter. Pije się bardzo przyjemnie. Nie wyszedł z puszki to duży plus.   No mógłbym powiedzieć ze jeszcze nigdy czegoś takiego nie piłem… Ale okazuje się ze zrobiłem coś o bardzo podobnym ekstrakcie i składzie lecz bez żytniego słodu. Piwo miało bardzo podobny aromat i smak, jednak ta gładkość tutaj bije wszystko na głowę.

Suma punktów: 44/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *