Browar PINTA – JAK W DYM
Butelka 500 ml z kapslem firmowym. Etykieta czerwona płomieniem. Z tyłu etykiety dowiadujemy się, ze zapowiada się ciemny mocno dymiony koźlak. Hasło „Pokochaj albo rzuć? PINTA jak w Dym!” Na ogół wędzonki z małymi wyjątkami robiły na mnie kiepskie wrażenie. Jeśli to będzie szynka w płynie to rzucam i nie pije dalej. Piwo w stylu Rauch doppelbock.
Piwo jest pasteryzowane i filtrowane. To pierwsze piwo jakie widzie od Pinty, które jest filtrowane. Szok!
Skład: woda, słody jęczmienne Weyermann®: wędzony, monachijski (II), Caramunich® (II), Carafa® Special (I), chmiel Tradition (DE), drożdże Safllager W 34/70.
Alkohol: 7,5% obj. Ekstrakt: 18°Blg
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 18.11.2021, rozlew do 12.10.2023.
Aromat 13/14
Aromat gównie wędzonki, nie jest jednak on przytłaczający, przez całość przebija aromat śliwki. Takiej wędzonej.
Wygląd 5/6
Piwo jest klarowne, o pięknej bursztynowej barwie. Piana biała, szybko opada.
Smak 17/18
Pełne, wędzone, ale nie jakoś przykro. Nawet jest fajnie, z opisu na butelce spodziewałem się szalonej wędzonki.
Goryczka 5/6
Goryczka średnia, odpowiednia
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest pełne, gładkie. Delikatne wysycenie
Ogólne wrażenie:
Piwo mnie pozytywnie zaskoczyło. Jest to drugie piwo jakie pije wżyciu, które jest wędzone i jest dla mnie pijalne. Domownicy „oscypek w ch***”, „śmierdzi jak by się otwarło beczkę z kiszoną kapustą, kiedyś”. Także tak…
Suma punktów: 45/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
