Browar Łańcut – Mi TYNG
Butelkę pierwszego w moim życiu Łańcuta przywiozła mi żona, aż z Rzeszowa., w sumie to był trzy butelki. Na pierwszy rzut jednak idzie Sesyjna IPA MI TYNG.
Na etykiecie widzimy logo browaru, nazwę piwa i stylu. Widzimy również zielone okulary, w których możemy odczytać cześć składu tego napoju. Pyzatym na froncie widzimy podstawowe informacje o piwie. Goryczka 5/10, BLG 11⁰, alkohol 4,5%. Butelka 500 ml.
Z tyłu zostały wypisane w ubogi sposób składniki piwa: Woda, słód jęczmienny, chmiele, drożdże płynne. Polecane szkło to IPA glass. Podawać w temperaturze od 6 do 8 stopni Celsjusza. Uwarzono i rozlano w Browarze Łańcut. Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane. Z tyły również widzimy podstawowe informacje o piwie.
Na stronie widzimy więcej informacji o piwie:
SKŁAD: słód pale, ale, słód pilzneński, słód pszeniczny, słód carahell; chmiel Warrior, Chinook, Mosaic, Simcoe, Citra, Amarillo; drożdże płynne
Tutaj pojawia się pszenica, która nie została uwzględniona na etykiecie.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 20.11.2021, rozlew do 10.03.2023.
Aromat 13/14
Aromat chmielowy. Wyczuwalne są całkiem dobrze poszczególne chmiele. Zwłaszcza moje ulubione, Amarillo i Citra.
Wygląd 5/6
Piwo jest słomkowej barwy, opalizujące. Piana zbita, drobnopęcherzykowa trwała.
Smak 18/18
lekkie w smaku, wyczuwalne aromaty chmieli, białe owoce się przebijają, później głównie aromaty cytrusowe i żywiczne. Piwo jest bardzo pijalne.
Goryczka 5/6
Goryczka średnia odpowiednia
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest wytrawne. Delikatne wysycenie. Spodziewałem się gryzącego wysycenia. Po tym jak piwo samoistnie zaczęło opuszczać butelkę.
Ogólne wrażenie:
Bardzo fajne lekkie pijalne piwo, O cytrusowym aromacie. W sam raz na lato! Natomiast zdecydowaną wadą jest gaszing, który pojawił się po otwarciu butelki.
Suma punktów: 46/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.