fbpx
DegustacjeOctober FestPiwne degustacje

Browar Pinta Classic Oktober Fest

Browar Pinta wypuszcza kolejne piwo z serii Classic. Oktober Fest to Tradycyjne Bawarskie piwo dolnej fermentacji czytamy na etykiecie. Sama etykieta jest seledynowo zielona. Widzimy na niej nazwę browaru oraz serii. Złotymi literami zapisana została nazwa piwa

Piwo ma zawartość alkoholu 5,4%, a ekstrakt początkowy to 14,0°Plato. Skład piwa woda; słody jęczmienne pilzneński, monachijski typ II, wiedeński. Chmiele do kotła: Hallertauer Mittelfrüh. Drożdże: SafLager™ W 34/70  

 Piwo wyprodukowano w browarze Pinta. Piwo jest pasteryzowane, niefiltrowane.

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 19.10.2021, a piwo ma datę ważności do 30.05.2023.  

Aromat 13/14

Czysty aromat, nieco słodowy tostowy. Wyczuwalny jest również chmiel.

Wygląd 6/6
Piwo jest jasno bursztynowe, klarowne. Jasna, wysoka zbita piana

Smak 13/18
Piwo słodowe, chlebowe, nieco kwaśne, przeszkadza ta kwaśność

Goryczka 6/6
Goryczka słaba, wyczuwalny chmiel  

Odczucie w ustach 5/6
Piwo pełen, o odpowiednim wysyceniu

Ogólne wrażenie:
Bardzo fajne piwo, lekkie i przyjemne. W odczuciu jest nieco gładkie. Z początku bardzo przeszkadza kwaśność w tym piwie, jednak można się przyzwyczaić.  

Suma punktów: 43 /50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *