Browar Svijany – Svijanská Desítka
Desitka z Czeskiego browaru Svijany to klasyczny czeski lager o niskim ekstrakcie, a co za tym idzie niskiej zawartości alkoholu.
Etykieta jest żółta z tarczą herbową na której znajdujemy logo browaru, jego nazwę oraz nazwę piwa. Widzimy również datę założenia browaru 1564 rok.
Krawatka również z logiem browaru, datą powstaniu i jego nazwą. Dodatkowo widzimy na niej ekstrakt początkowy 10 %.
Kontr etykieta zawiera podstawowe informacje: Skład piwa to woda , słód jęczmienny, przetworzony chmiel Żatecki. Strzelam, że pelet. Ekstrakty chmielowe. Piwo nie jest pasteryzowane, zawiera 4 % alkoholu
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 02.09.2021, a piwo ma datę ważności do 29.12.2022
Aromat 14/14
Aromat słodowy, bardzo czysty
Wygląd 6/6
Wysoka zbita biała piana. Utrzymuje się bardzo długo tworząc piękny puchowy kożuszek nad piwem. Barwa złocista, piwo klarowne.
Smak 16/18
Bardzo czysty profil smakowy, z wyczuwalnym chmielem żateckim.
Goryczka 6/6
Goryczka średnia, przyjemna utrzymuje się długo
Odczucie w ustach 6/6
Piwo przyjemne, pełne. Wysyceni odpowiednie
Ogólne wrażenie:
Bardzo fajne lekkie pijalne piwo. Niska zawartość alkoholu, przy jednocześnie odczuwanej pełni piwa, to jest to co baryłki lubią najbardziej. Idealne piwo do posiedzenia.
Suma punktów: 48/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.