Browar Książęce – Porter Bałtycki
Etykieta na półlitrowej butelce jest w ciemnych barwach, widzimy na niej logo browaru oraz nazwę piwa. Tłem dla nazwy piwa jest rycina przedstawiająca port. Poniżej widzimy nazwę stylu piwa oraz podstawowe informacje o piwie. Alkohol 8% obj. ekstrakt 20% wag. goryczka 30 IBU.
Kontr etykieta zawiera podstawowe informacje o piwie. Skład to woda, słody jęczmienne (20%): pilzneński, monachijski, karmelowy aromatyczny i palony, chmiel goryczkowy, chmiel aromatyczny odmian Lubelski i Marynka. Polecane szkło to sniffer.
Porter polecany jest do wołowiny, pieczonych mięs i deserów czekoladowych. Polecana temperatura to 10 – 12 stopni Celsjusza.
Krawatka czarna z logiem browaru, zawiera informacje o browarze, oraz kaloryczności piwa: 75 KCAL w 100 mililitrach. Kapsel czarny z logiem browaru.
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 15.09.2021, a piwo ma datę ważności do 23.02.2024
Aromat 14/14
Kawowy i czekoladowy, lekko waniliowy.
Wygląd 6/6
Piwo czarne, jednak jest nieco przejrzyste i klarowne. Piana kremowa, drobnopęcherzykowa, zbita, Utrzymuje się długo
Smak 18/18
W smaku kawa, gorzka czekolada. Bardzo przyjemne piwo. Nie wyczuwalny alkohol, wydaje się dobrze ułożone. Nie jest palone jak przy RISIE
Goryczka 6/6
Goryczka słaba,
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest gładkie, przyjemnie wysycone. Wszystko gra i buczy
Ogólne wrażenie:
Bardzo dobry porter, może z dolnych widełek jeśli chodzi o ekstrakt i alkohol. Jednak nie chodzi o to by był mocny, a o to by był smaczny.
Suma punktów: 49/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
