Browar Perun – Noc Kupały
Czarna etykieta z złotymi ozdobnikami. Widzimy od frontu logo browaru, nazwę piwa. Poniżej znajduje się nazwa stylu „Polish Foreign Ekstra Stout” Na czarnym tle widzimy złote kreski, które tworzą coś na kształt liści. Na froncie znajdziemy również informacje o ekstrakcie początkowym 15% oraz alkoholu 6,4%
Z tyłu czytamy, że piwo było chmielone na zimno polskimi odmianami chmielu. Skład piwa jednak nie wymienia tych chmieli, a przedstawia się on następująco: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, jęczmień palony, chmiel, drodze. Goryczka 2/5; słodycz 2/5; Moc 3/5
Na stronie browaru znajdujemy więcej informacji o składzie piwa:
Składniki: woda; słody: podstawowe jęczmienne, karmelowy, barwiące; jęczmień palony; chmiele: Iunga, Sybilla Drożdże: US05
IBU: 45
Szkło: English pint, Snifter, Tulip
Czy ktoś robił klona?
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 17.09.2021, a piwo ma datę ważności do 14.09.2023
Aromat 14/14
Kawowy i czekoladowy.
Wygląd 6/6
Piwo jest czarne nie przeniknione. Piana kremowa, zbita i wysoka. Jest ona drobnopęcherzykowa i utrzymuje się długo.
Smak 18/18
Piwo o bardzo złożonym smaku. Dominuje tutaj gorzka czekolada z kawowym finiszem. Całość podkreśla goryczka.
Goryczka 6/6
Zdecydowana i mocna goryczka. Świetnie komponuje się z całością. Kiedy smak czekolady i kawy się kończy, wchodzi goryczka stawiając zdecydowaną kropkę.
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest pełne o odpowiednim wysyceniu
Ogólne wrażenie:
Bardzo dobre piwo, niemal wzorowe. Kompozycja smaków w tym piwie jest bardzo dobra. To jak smak kawy i czekolady się przenika jest fantastyczne. Całość podkreśla zdecydowana goryczka.
Suma punktów: 49/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.