Browar PINTA Your Beer: Your Session US DIPA
Kolejne piwo z boxa, który wpadł mi w ręce ostatnio, a w nim trzy piwa, szklanka i dwie podkładki.
Fioletowo żółta etykieta, z nazwą browaru oraz piwa. Na froncie wypisano również nazwę chmieli: Citra®. Strata™ i Talus®. Hop Rate to 17/l
Z tyłu czytamy podstawowe dane: alkohol: 8%; ekstrakt: 18,0° Plato. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Wypisano również alergeny: słód jęczmienny, pszeniczny i owsiani. Pełna lista składników po kodem QR.
Na stronie widzimy skład: woda; słody: jęczmienne pilzneński, chit malt, słód owsiany, słód pszeniczny; chmiele: do kotła: brak, na whirlpool: Vic Secret™; na zimno do tanku: Citra®, Strata™, Talus®; drożdże: London Ale III
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 24.11.2022, rozlew do 21.07.2023.
Aromat 14/14
Aromat chmielowy, białe owoce, cytrusy, nieco trąca marakują. Ten kokos faktycznie jest, ale czy to autosugestia po przeczytaniu etykiet, trudno powiedzieć
Wygląd 6/6
Piwo mętne, jasno żółte. Piana biała wysoka drobno pęcherzykowa, zbita i bardzo trwała. Faktycznie słód chit coś zadziałał. Chyba się nim zainteresuje.
Smak 17/18
Pełne, chmielowe, nieco soczkowe w smaku piwo. Wyczuwalny alkohol, ale jest on ładnie skryty po chmielem
Goryczka 6/6
Goryczka średnia. Jak na to, że piwo nie było chmielone na goryczkę to nawet mocna bym powiedział. Chmielowa goryczka ładnie przykrywa alkohol w tym piwie, brawo!
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest pełne, gładkie. Delikatnie wysycenie.
Ogólne wrażenie:
Trudno się do czegoś przyczepić w tym piwie. Jest ono pijalne, pełne i smaczne. Użyto mój ulubiony chmiel.
Suma punktów: 48/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.