Browar Wawrzyniec – Summer Ale
Ponownie przede mną piwo z żywieckiego browaru rzemieślniczego Wawrzyniec. Na półlitrowej butelce widzimy srebrną etykietę, z żółtą literą „S” Na froncie widzimy również podstawowe informacje o piwie 10,2º BLG, alkohol 3,8%, temperatura serwowania 8- 10 stopni Celsjusza.
Na odwrocie widzimy konkrety. Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel, drożdże. Mętność i osad są cechami produktu. Warzone na zlecenie Żywiecka Wytwórnia Piwa. Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.
Goryczka, słodowość i alkohol 1/5
Kapsel srebrny z logiem browaru
- Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak – Kogoot
- Pęczak z kurczakiem na ostro Kogoot
- Recenzja flaków od Kogoot: Mało smaku, za dużo majeranku
- Pieczeń w sosie myśliwskim z kluskami śląskim – Kogoot – recenzja
- Miód pszczeli
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 02.11.2021, rozlew do 13.04.2023.
Aromat 14/14
Lekki aromat chmielowy
Wygląd 6/6
Piwo jasne, słomkowe, klarowne. Piana biała, drobnopęcherzykowa, długo się utrzymuje
Smak 16/18
Piwo lekko wytrawne, chmielowe, bardzo orzeźwiające, Zero jakikolwiek wodnistości przy tak niskim ekstrakcie super! Idealne na lato, ale i na teraz się nada, bo kto nie chciałby się napić lekkiego piwa
Goryczka 5/6
Goryczka słaba, krótka, przyjemna
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest wytrawne, lekkie,
Ogólne wrażenie:
Bardzo fajne, lekkie przyjemne piwo w sam raz na lato, zimą też można spróbować. Piwo jest bardzo pijalne i przyjemne.
Suma punktów: 46/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
