Browar Bojan – Tradycyjne lager
Półlitrowa butelka Bojana opatrzoną w zieloną etykietę z złotymi krawędziami. Na butelce widzimy starą fotografię browaru w Bojanowie. Poniżej pomiędzy kłosami widnieje napis Bojan. Na zielonym tle widzimy nazwę piwa tradycyjne – lager oraz logo z datą 1881. Na samym dole widnieje napis tradycja i rzemiosło.
Kontr etykieta zawiera następujące informacje. Piwo jest pasteryzowane i niefiltrowane. Skład piwa to woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny. Goryczkę uzyskano dzięki tradycyjnym polskim chmielom, marynka i lubelski.
Bojan Tradycyjne zawiera 4,8% alkoholu, a ekstrakt początkowy to 12,1° BLG. Słodowość tego piwa na skali oceniono na7/10, a goryczkę 3/10
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 09.11.2021, a piwo ma datę ważności do 06.03.2022
Aromat 13/14
Słodowy, czysty profil zapachowy
Wygląd 4/6
Piwo jest opalizujące. Piana biała jest średnio trwała z dużymi bąblami.
Smak 16/18
Piwo jest zdecydowanie słodowe, pełne, słodkie
Goryczka 6/6
Goryczka słaba, na pączku, jednak wyczuwalna po przełknięciu i utrzymuje się długo. Daje to fajną kontrę do początkowej słodyczy
Odczucie w ustach 5/6
Piwo spoko, pijalne. Wysycenie odpowiednie
Ogólne wrażenie:
Po testowaniu toporka, to tradycyjny lager jest ciekawą odpowiedzią. Piwo pełne, słodowe, słodkie, z fajna kontrą goryczkową. Nie za mocne, ale jednak.
Suma punktów: 44/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.