Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak – Kogoot
Kolejna konserwa do zjedzenia. Podoba mi się taka forma dania na ciepło, zwłaszcza jeśli nie mamy warunków do odgrzania sobie obiadu. W terenie wystarczy nam kuchenka gazowa, ognisko, palnik na alkohol i garnek oraz odrobina wody i możemy sobie przygotować ciepły posiłek.

Tym razem mamy w menu Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak. Zastanawiam się czy tez będę szukał tych pulpetów tak samo jak ostatnio szukałem kurczaka w ostatniej konserwie z kaszą pęczak i kurczakiem na ostro. Przekonamy się już niebawem, tylko muszę podgrzać konserwę w łaźni wodnej przez 15 minut.

Puszka o masie netto 575g zawiera danie zapewniające 558 kcal, możemy powiedzieć, że to całkiem fajny obiad. W środku znajdziemy sos w skład którego wchodzi woda, pomidory pelatti, cebula, cukier, sól biała, oregano suszone, pieprz czarny. Pulpety składają się z łopatki wieprzowej, kaszy manny, soli białej i pieprzu czarnego. Poza tym kasza jęczmienna pęczak. Ciekawe czy będzie w smaku samo oregano jak w przypadku flaczków gdzie dominującym smakiem był tylko majeranek. Całość najlepiej spożyć przed 24.09.2026 r.

Aromat przyjemny, czuć pomidory, kaszę, mięso. Na górze widźmy głównie kasze i sok pomidorowy. Kasza gładka, miękka, sos przyjemny, pomidorowy delikatnie czuć też przyprawy. Delikatnie piecze w język, tak przyjemnie. Bardzo dobry balans. Do mięska jeszcze się nie dokopałem. Na dnie puszki znajdziemy 3 kulki pulpetów o wielkości takiej jakiej byście oczekiwali. Więc stosunek kaszy do mięska prawidłowy. Pulpety kruche, pikantne i smaczne.
Podsumowując. Dajnie sycące, 97 kcal w 100 g produktu to już jest fajna wartość jeszcze do mięska nie zjadłem a czuje, że podjadłem. Danie pod względem smakowym dobrze zbalansowane. Danie dość pikantne. Powinno znaleźć się ostrzeżenie na produkcie o skali ostrości. Dla osób, które nie chętnie jedzą ostre rzeczy, danie może okazać się zbyt ostre. Daje mocne 9/10. Obiadek świetny, czuje że podjadłem. Chyba najlepsza pucha od Kogoot
