fbpx
LagerWawrzyniec

Browar Wawrzyniec – „12” Polski Lager

Degustacja prezentu trwa w najlepsze. Tym razem na mój stolik trafił Polski Lager. Piwo dolnej fermentacji do uwarzenia, którego wykorzystano wodę, słód jęczmienny, chmiel i drożdże. Do nachmielenia piwa wykorzystano polskie odmiany chmielu takie jak goryczkowy Iunga i aromatyczny Lubelski.

Etykieta klasyczna. Czerwony pasek idący od góry do dołu srebrnej etykiety. Od razu rzuca się nam w oczy wielka liczba „12”, która symbolizuje ekstrakt. Oczywiście widzimy tam również nazwę piwa, logo browaru i jego nazwę.

Tył butelki przekazuje nam podstawowe informacje o piwie, w tym wcześniej wspomniany skład piwa. Zalecana temperatura picia piwa w kuflu to 5 – 7 °C. Goryczka 2/5, słodowość 3/5 oraz alkohol 25. Ekstrakt 12°BLG, alkohol 4,9%

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 08.06.2023, data ważności 22.01.2024

Aromat 12/14

Czysty profil estrowy, wyczuwalna słodowość

Wygląd 4/6

Piwo jest słomkowe, mętne. Piana biała drobnopęcherzykowa, średnio trwała.

Smak 14/18

Profil czysty, słodowy, dość tęgi, ma jednak dziwny posmak. Coś mi tutaj nie pasuje niestety

Goryczka 5/6

Goryczka średnia, utrzymuje się krótko

Odczucie w ustach 5/6

Piwo posiada odpowiednie wysycenie


Ogólne wrażenie:

Taki mam lekki niedosyt przy tym piwie. Na tle pozostałych piw z tego browaru wypada średnio. Nie jest złe. Nie posiada żadnych wad, po prostu nie urzeka, jak reszta oferty browaru.  

Suma punktów: 40/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *