Browar Wawrzyniec – „12” Polski Lager
Degustacja prezentu trwa w najlepsze. Tym razem na mój stolik trafił Polski Lager. Piwo dolnej fermentacji do uwarzenia, którego wykorzystano wodę, słód jęczmienny, chmiel i drożdże. Do nachmielenia piwa wykorzystano polskie odmiany chmielu takie jak goryczkowy Iunga i aromatyczny Lubelski.
Etykieta klasyczna. Czerwony pasek idący od góry do dołu srebrnej etykiety. Od razu rzuca się nam w oczy wielka liczba „12”, która symbolizuje ekstrakt. Oczywiście widzimy tam również nazwę piwa, logo browaru i jego nazwę.
Tył butelki przekazuje nam podstawowe informacje o piwie, w tym wcześniej wspomniany skład piwa. Zalecana temperatura picia piwa w kuflu to 5 – 7 °C. Goryczka 2/5, słodowość 3/5 oraz alkohol 25. Ekstrakt 12°BLG, alkohol 4,9%
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 08.06.2023, data ważności 22.01.2024
Aromat 12/14
Czysty profil estrowy, wyczuwalna słodowość
Wygląd 4/6
Piwo jest słomkowe, mętne. Piana biała drobnopęcherzykowa, średnio trwała.
Smak 14/18
Profil czysty, słodowy, dość tęgi, ma jednak dziwny posmak. Coś mi tutaj nie pasuje niestety
Goryczka 5/6
Goryczka średnia, utrzymuje się krótko
Odczucie w ustach 5/6
Piwo posiada odpowiednie wysycenie
Ogólne wrażenie:
Taki mam lekki niedosyt przy tym piwie. Na tle pozostałych piw z tego browaru wypada średnio. Nie jest złe. Nie posiada żadnych wad, po prostu nie urzeka, jak reszta oferty browaru.
Suma punktów: 40/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
