Browar Golem – Solitary Descent
Butelka 500 ml z plastikową etykietą otaczającą ją wokoło. Na niej widzimy czarno białe zdjęcie ogrodu oraz lasek i budynek. Pośrodku widzimy logo browaru, które przypomina mi ducha. Co wraz z etykietą robi nieco upiorne wrażenie. Brawo robi klimat. Pod logiem widzimy nazwę piwa. Solitary descent „Chocolate Vanilla Rye Milk Porter” jaki miks?! Ciekawe jak będzie smakować
Piwo ma 6,5% alkoholi, a ekstrakt początkowy to 18,5 BLG. Do uwarzenia piwa posłużył słód jęczmienny, słód żytni, laktoza, łuska kakaowca, aromat waniliowy, aromat czekoladowy, chmiel magnum oraz drożdże.
Nie bardzo podoba mi się wykorzystanie w piwie kraftowym aromatów, kojarzy mi się trochę z oszukiwaniem. No ale przekonajmy się jak smakuje zawartość. Bo pomimo aromatów brzmi obiecująco.

- Pulpety w sosie pomidorowym z kaszą pęczak – Kogoot
- Pęczak z kurczakiem na ostro Kogoot
- Recenzja flaków od Kogoot: Mało smaku, za dużo majeranku
- Pieczeń w sosie myśliwskim z kluskami śląskim – Kogoot – recenzja
- Miód pszczeli
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 25.08.2021, a piwo ma datę ważności do 10.06.2021
Aromat 14/14
Aromat zdecydowanie czekoladowy, gorzka czekolada
Wygląd 5/6
Piwo smoliście czarne, przy nalewaniu piany brak. Po jakimś czasie od nalanie pojawia się biały nalot
Smak 16/18
Piwo pełne, czekoladowe, kojarzy się z gorącą czekoladą tylko na zimno… szaleństwo
Goryczka 5/6
Goryczka średnia
Odczucie w ustach 5/6
Piwo pełne, mleczne, jakbym pił zimne kakao. Wysycenie brak
Ogólne wrażenie:
Piwo robi kiepskie wrażenie na pierwszy rzut oka z powodu braku piany. Można lać z góry bezpośrednio do szklanki, ale bez efektu, za to barwa i zapach jak i smak zbija z nóg! Nie ma mowy by termin ważności jakoś wpłynął na to piwo!
Suma punktów: 45/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.