Browar Błonie – Kur Zapiał
Piwo Chmielne Niefiltrowane z browaru Rzemieślniczego Błonie o ciekawie brzmiącej nazwie Kur Zapiał mieści się w półlitrowej butelce. Etykieta jest owalna z nazwą piwa oraz stylem w jaki je uwarzono. U góry widzimy slogan „Rzemieślnicze Tradycje”, zaś poniżej loga widzimy logo browaru błonie. Całość upstrzona grafikami kojarzącymi się z sztuką ludową i folklorem. Na froncie od razu rzucają się nam w oczy dwa piejące koguty.
Krawatka jest utrzymana w tym samym tonie. Widzimy na niej piejącego koguta oraz nazwę piwa. Kapsel biały z logiem browaru.
Kontr etykieta zawiera podstawowe informacje o piwie. Ekstrakt początkowy 12%, alkohol objętościowo 5%. Składniki to słód jęczmienny, woda, chmiel, drożdże, naturalny ekstrakt chmielowy. Kontr etykieta pozbawiona jest baśni piwnej, bo i na co ona komu. Wszyscy wiemy, że liczy się wnętrze.
Piwo kupione w zestawie z trzema innymi butelkami i szejkerem wraz z logiem browaru. Kupione w sklepie sieci Carrefour
Strona internetowa jest uboga w informacje o piwie.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 11.12.2021, a piwo ma datę ważności do 30.09.2022
Aromat 14/14
Chmielowy, cytrusowy
Wygląd 5/6
Piana wysoka, biała drobno pęcherzykowa. Piwo jest złociste, lekko opalizujące
Smak 13/18
Piwo jest pełne, słodowe, po dłuższym czasie można wyczuć aromat chmielu, jednak nie tego spodziewałem się po zapachu,
Goryczka 3/6
Goryczka średnia, nie przepadam za taką, nieco sciągająca
Odczucie w ustach 4/6
Piwo pełne i solidne, Wysycenie odpowiednie. Uczucie sciągania.
Ogólne wrażenie:
Jest lepiej niż poprzednio, jednak nie urywa nic.
Suma punktów: 39/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.