Guinness Draught
Po raz pierwszy miałem okazję spróbować piwa Guinness wiele lat temu w Anglii. Piwo mnie zaskoczyło swoim smakiem i nigdy przedtem nie piłem czegoś podobnego. Piwo raczej odgazowane przez co lekko wodniste. W smaku nuty palone i kawowe. Ta kompozycja lekkiego jak dla mnie piwa sprawiła, że od razu je polubiłem. Ale po kolei.
Oceniane przeze mnie piwo to Guinness Draught. Innymi rodzajami piwa Guinness produkowanymi przez ten browar to Guinness Extra Stout, Guinness Foreign Extra Stout, Guinness Extra Smooth, Guinness North Star, Guinness Mid-Strength i bez alkoholowy Guinness Malta (źródło Wikipedia)
Historia piwa Guinness Draught :
Dystrybutorem piwa w Polsce jest Carlsberg Polska, natomiast samo piwo pochodzi z Irlandii. Od 1759 piwo warzone jest w browarze St. Jame’s Gate Brewery założonym przez Arthura Guinnessa. Firma Diageo jest obecnie właścicielem marki oraz browaru.
Styl i opis piwa Guinness Draught:
Piwo warzone jest w stylu Irish stout, na www.kompendiumpiwa.pl znajdziemy odpowiednik stylu jako Irish dry stout.
Na temat początkowego ekstraktu piwa nie znaleźliśmy informacji na puszce. Informację znalazłem na www.ocen-piwo.pl i tam podano 9.8°BLG. Alkohol znajdujący się w piwie jest na poziomie 4,2%. Surowce jakie wymieniono na puszce to oczywiście woda, palony słód jęczmienny, jęczmień, chmiel oraz drożdże.
Niestety nie wymieniono użytych chmieli, ale śmiało można postawić na angielskie chmiele. Jeśli chodzi natomiast o wykorzystane drożdże to na pewno są to drożdże górnej fermentacji angielskiego pochodzenia. Piwo mieści się jak najbardziej w stylu proponowanym przez www.kompendiumpiwa.pl.
To co charakteryzuje to piwo na tle innych piw to wysycenie go azotem. Azot powoduje, że to piwo jest bardziej odgazowane. Poza tym dzięki azotowi na piwie powstaje trwała drobna piana. Piwo w angielskich pubach serwowane jest przez pompy, gdzie piwo częściowo wypychane jest przez azot.
By klient mógł posmakować podobnego efektu stworzono specjalny widget, dzięki któremu piwo się wzburza i odgazowuje. Wedle informacji jakie podaje Tomasz Kopyra na swoim vlogu. Azot nie znajduje się w plastikowej piłeczce lecz wkraplana jest jego kropla w formie ciekłej do puszki.
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Serwowanie Guinnessa jest dość czasochłonne. W Irish pubie Carpenter w Olsztynie, Barman dawał sobie 15 minut. Było to spowodowane unoszeniem się gazu w szklance i klarowaniem się piwa co zresztą widać na zdjęciu obok.
Aromat 13 /14
Aromat palony i delikatnie kawowy. Aromat chmielowy jest ziemisty w moim odczuciu.
Wygląd 6/6
Barwa piwa jest czarna, obserwując je pod światło widzimy, że jest lekko miedziane i klarowne. Jednak kiedy szklanka z piwem stoi jest ono zdecydowanie nie przejrzyste.
Piana piwa jest zbita gęsta raczej zbita i bardzo trwała.
Smak 17/18
Smak jest zbalansowany wyraźnie wyczuwam paloność piwa oraz jego goryczkę. Piwo ma krótki finisz. Piwo jest również lekko alkoholowe i lekko wodniste.
Goryczka 6/6
Goryczka tego piwa jest przyjemna chmielowo palona
Odczucie w ustach 6/6
Odczucie w ustach jest nietypowe, lekko kremowe.
Ogólne wrażenie
Piwo robi bardzo dobre wrażenie. Osobiście od pierwszego łyku tego piwa zakochałem się w nim. Pomimo lat piwo trzyma poziom. Trunek nawet gdy jest ciepły smakuje dobrze. Ogólnie jak na dostępne obecnie piwa koncernowe, to piwo naprawdę robi dobre wrażenie. Zdaje sobie sprawę jednak ze piwo może nie posmakować komuś kto po prostu nie rozumie o co chodzi. Piwo ma bardzo niskie wysycenie, wręcz jest ono odgazowane przez to może ono nie posmakować.
Suma punktów: 48/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jaka jest wasza opinia na temat tego piwa? Chętnie przeczytam wasze komentarze pod tym postem. Zapraszam również do krótkiej ankiety na temat tego piwa. Ankieta jak zwykle opiera się na wyborze, który zaproponowałem powyżej.
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.