Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Seria poradników które pomogą Ci w domowym miodosytnictwie
Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły
Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe
Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni
Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować
Część 6 – Miód jako składnik miodu pitnego
Część 7 – Woda i jej znaczenie w domowym miodosytnictwie
Przygotowywanie miodów pitnych to ciekawe zajęcie oraz świetna zabawa. By w domowym zaciszu spokojnie przygotować brzeczkę miodową, przyda nam się na pewno duża łyżka oraz termometr. Przydadzą się nam również sita i woreczki nylonowe. Przefermentowany miód natomiast musimy zlać do innego naczynia. Zadanie to wcale nie jest takie proste i do tego celu posłuży nam wężyk.
W paru prostych zdaniach, wzorem poprzednich postów, które poświeciłem tematyce garnków oraz pojemników fermentacyjnych postaram się omówić wam te dodatkowe przyrządy, które ułatwią nam produkcję miodu pitnego w domu.
Podczas przygotowywania brzeczki miodowej niezbędna będzie nam duża łyżka, chochla lub łyga piwowarska.
Łyżka i inne przyrządy do mieszania
- Sugestie:
- Najlepiej ze stali lub tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością
- Unikamy drewna
- Plusy:
- W kuchni na pewno znajdziemy coś użytecznego
- Minusy:
- Przy małej produkcji brak minusów


Unikamy drewnianej łyżki i innych mieszadeł z tego materiału ze względu na znajdujące się w drewnie pory, w których mogą gromadzić się dzikie drożdże. Dlatego przygotowując brzeczkę do miodu pitnego niesyconego możemy ją zaszczepić dzikim szczepem drożdży.

Łyga piwowarska z tworzywa
- Sugestie:
- Im dłuższa tym lepiej
- Plusy:
- Bardzo tania
- Łatwa w myciu
- Minusy:
- Podatna na uszkodzenia
Łyga piwowarska ze stali nierdzewnej

- Sugestie:
- Im dłuższa tym lepiej
- Plusy:
- Trwałość
- Łatwa w myciu
- Dobry stosunek jakości do ceny
- Minusy:
- Może porysować dno garnka
Każdy w swojej kuchni powinien bez problemu znaleźć coś co pozwoli mu mieszać brzeczkę miodową podczas jej przygotowywania, więc nie ma większego sensu nie potrzebnie wydawać pieniądze.
Po zakończeniu burzliwej fermentacji zauważyć można iż na dnie fermentora znajduje się dość zbita warstwa drożdży. W tym momencie ważne jest by zlać przefermentowany miód pitny znad osadu bez jego wzburzania. Niezbędny do tego zadania jest wężyk, przy pomocy którego grawitacyjnie będziemy przelewać miód pitny do kolejnego naczynia, w którym miód pitny będzie leżakował przez kolejne miesiące. Wężyk dodatkowo umożliwi nam zlanie naszego wyrobu bez napowietrzania go. Jednak najważniejszą cechą wężyka powinna być łatwość jego użycia w taki sposób by nie zaciągnąć osadu z dna fermentora do pojemnika, w którym będziemy leżakować nasz miód pitny podczas cichej fermentacji.
Po kolei omówię wam kolejne rodzaje wężyków i rurek na jakich udało mi się pracować.

Wężyk igielitowy
- Plusy:
- Łatwy w myciu
- Dobry stosunek jakości do ceny
- Wytrzymałość na temp do 60˚C
- Minusy:
- Zagina się co jest uciążliwe przy zlewaniu
- Nie sposób go umieścić w miejscu, w którym byśmy chcieli
- Zamocowanie go na sztywnym pręcie rozwiąże problem

Wężyk silikonowy
- Plusy:
- Łatwy w myciu
- Dobry stosunek jakości do ceny
- Wytrzymałość na temp do 100˚C
- Minusy:
- Zagina się co jest uciążliwe przy zlewaniu
- Załamuje się co uniemożliwia przepływ brzeczki, miodu pitnego, wina itp.
- Zamocowanie go na sztywnym pręcie rozwiąże problem
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)

Wężyk ze szklaną rurką
- Plusy:
- Łatwa w myciu
- Reduktor osadów w szklanej rurce na wysokości 2 cm
- Minusy:
- Zagina się co jest uciążliwe przy zlewaniu i uniemożliwia wykorzystanie reduktora osadów
- Bardzo duże ryzyko wzburzenia osadu
Syfon ręczny do rozlewu z pompką typu gruszka
- Sugestie:
- Jeśli posiada pompkę należy ją zdemontować i zaciągać ustami
- Można zaopatrzyć się w klips, który będzie usztywniał rurkę przy ścianie fermentora
- Plusy:
- Łatwa w myciu
- Reduktor osadów na końcu sztywnej plastikowej rurki
- Bardzo upraszcza rozlew
- Nie wzburza osadu
- Minusy:
- Pompka, którą może wzburzyć osad poprzez wpompowanie bąbla powietrza do fermentora


Syfon ręczny do rozlewu z pompką
- Sugestie:
- Należy rozważyć długość produktu przed zakupem
- Plusy:
- Łatwa w myciu
- Reduktor osadów na końcu sztywnej plastikowej rurki
- Bardzo upraszcza rozlew
- Pompka!
- Chyba najlepszy dostępny na rynku przyrząd do obciągu piwa, wina i miodu pitnego
- Minusy:
- Nie mieści się w butlach 5l typu Dama

Innymi przyrządami, które mogą nam się przydać podczas domowej produkcji miodów pitnych jest:
Termometr:
- Plusy:
- Łatwy w myciu
- Kontrola brzeczki miodowej podczas gotowania i zadawania drożdży
- Niektóre termometry dla piwowarów posiadają klipsy umożliwiające ich umocowanie na garnku
- Minusy:

Chłodnica
- Plusy:
- Pozwala szybko schłodzić gorącą brzeczkę
- Minusy:
- Zużycie wody
Hop spider:
- Plusy:
- pozwala dodawać dodatki podczas gotowania brzeczki i łatwo je usunąć
- duży wybór rozmiarów
- dostępne różne średnice oczek hopspidera
- Minusy:
- czyszczenie
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)


Cukromierz, balingomierz, spławik, areometr, winomierz
- Plusy:
- Łatwy w myciu
- Kontrola gęstości brzeczki przed i po fermentacji, dzięki czemu pozwala określić poziom alkoholu
- Zawieszone drożdże w toni nie fałszują odczytu
- Pomiar w stopniach BLG
- Dostępne są różne skale pomiarowe
- Pozwala stwierdzić czy drożdże przestały pracować
- Minusy:
- Cukromierze są wyskalowane do odpowiedniej temperatury, w której trzeba przeprowadzić pomiar
Refraktometr:

- Plusy:
- Łatwy w obsłudze
- Dostęp do licznych kalkulatorów zamieniających stopnie Brix na BLG
- Dostępne są różne skale pomiarowe
- Pozwala stwierdzić czy drożdże przestały pracować
- Minusy:
- Alkohol fałszuje końcowy odczyt
- Zawiesina drożdży fałszuje końcowy wynik
Z wszystkich informacji jakie zawarłem w tym poście niezbędne jest nam mieszadło w postaci chochli lub łyżki oraz wężyk do ściągania miodu pitnego. Pozostałe przyrządy, takie termometr czy hop spider, są już używane wyłącznie dla naszej wygody.
Jak określić zawartość alkoholu w miodzie pitnym?
Cukromierz oraz refraktometr w naszej domowej miodosytni pozwala nam na dokonywanie w miarę poprawnych pomiarów na naszym miodzie pitnym. Dzięki czemu będziemy znać nasz ekstrakt początkowy i końcowy, a na podstawie tych danych już w łatwy sposób możemy określić poziom alkoholu w naszym miodzie pitnym. Jak tego dokonać? Typowy trójniak z mojego doświadczenia ma około 33° BLG, a końcowe BLG nastawu to 9° BLG. Różnica miedzy tymi wartościami to 24° BLG, dzielimy tę wartość na pól i otrzymujemy 12% alkoholu. Zaznaczam, że jest to dość uproszczone schemat. W internecie można znaleźć nieco dokładniejsze obliczenia, ale o tym kiedy indziej, a wynik może być różny nawet o 2%.
W kolejnej i ostatniej części tego cyklu omówimy zagadnienie związane z higieną pracy oraz z butelkowaniem.
Zapraszam do poprzednich postów z tej serii!!!! Zostaw po sobie ślad jeśli moja praca była dla Ciebie pomocna 🙂
- Miód pszczeli
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
Seria poradników które pomogą Ci w domowym miodosytnictwie
Część 1 – Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły
Część 2 – Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe
Część 3 – Wężyki, cukromierze i inne akcesoria
Część 4 – Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni
Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 2 - Pojemniki fermentacyjne i akcesoria dodatkowe - Trzy Baryłki
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 1 - Sprzęt: Garnki, garnuszki, kociołki i kotły - Trzy Baryłki
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 4 - Butelkowanie miodu pitnego krok po kroku, przygotowanie butelek, higiena w domowej miodosytni - Trzy Baryłki
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 6 - Miód jako składnik miodu pitnego - Trzy Baryłki
Pingback: Czego potrzebujesz by zrobić miód pitny? Część 5 – Pierwszy miód pitny jak się przygotować - Trzy Baryłki