fbpx

Warka IV: Full Aroma Hops, Carlberg

Recepturę na to piwo można odnaleźć na wiki.piwo.org. Nie jest to receptura piw konkursowych, lecz jedna z popularniejszych receptur w swoim czasie. Sam powtarzałem to piwo dwukrotnie, za pierwszym razem piwo wyszło rewelacyjnie, za drugim niestety nie udało mi się dowiedzieć, gdyż pandemia zniweczyła moja szanse na spróbowanie tego piwa. To jest kolejne podejście do tej warki. Receptura została lekko zmodyfikowana:

Postanowiłem również wprowadzić małą innowacyjność podpatrzoną w innych domowych browarach, mianowicie hopstoper zamontowany na dnie kotła warzelnego. Straty powstałe w ostatniej warce doprowadziły mnie do szewskiej pasji z tego powodu postanowiłem zainwestować w hopstoper.

Na końcu również krótki film z warzenia.

Receptura:

Receptura pochodzi z wiki.piwo.org Full Aroma Hops, Carlberg i wedle niej do uwarzenia 30 litrów piwa o ekstrakcie 12 BLG trzeba 6 kg słodu. Z moja wydajnością kociołkową to prawie nie możliwe. Dodałem również odrobinę słodu karmelowego 30 dla lekkiej zmiany. Dla odmiany celowałem z powodu wydajności w 15 BLG by uzyskać te 12 BLG przez ewentualne rozcieńczenie brzeczki. Gotowa brzeczka została podzielona na dwie części 22 litry brzeczki nastawnej przeznaczone było na Hops Arome, zaś pozostałe 11 litrów na rozkręcenie drożdży Bohemska rapsodia.

Surowce fermentujące

TypNazwaIlośćEkstrakcjaEBC
ZiarnoViking Pilsner malt10 kg 95.2%82 %4
ZiarnoKarmelowy Jasny 30EBC0.5 kg 4.8%75 %30

Zacieranie krok po kroku

Podgrzej 17.8 L wody do zacierania do 43°C

Dodaj ziarna i przetrzymaj zacier 1 min w 40°C
Przetrzymaj zacier 20 min w 62°C
Przetrzymaj zacier 45 min w 72°C
Przetrzymaj zacier 10 min w 75°C
Wysładzaj używając 16.7 L wody o temp. 76°C lub do osiągnięcia 29.1 L brzeczki

Chmielenie

Użyto doNazwaIlośćCzasAlfa kwasy
GotowanieMagnum50 g90 min10.5 %
GotowanieLublin (Lubelski)50 g45 min6 %
GotowanieAmarillo10 g5 min8.3 %

Na zimno dochmielono chmielem Amarillo (12.57 g) przez okres 4 dni

Dodatki:

NazwaIlośćCzas
wirflock10.3 g15 min

Drożdże

NazwaTypFormaIlośćLaboratorium
Safale S-04AleSuche14.4 gPierwsze pokolenie

Modyfikacja wody

Na temat modyfikacji wody nie będę się rozpisywać zbytnio, gdyż wszystko co potrzebne zostało opisane w wątku o warzeniu piwa bursztynowego. W celu zmodyfikowania wody do zacierania dodałem 8 gramów gipsu piwowarskiego oraz 1 g soli kuchennej. Zaś do wody do wysładzania dodałem 5 g gipsu piwowarskiego, oraz 1 g soli kuchennej.

Zacieranie – ścieżka przypalonego dna

Jak wspominałem wcześniej podczas tego warzenia w planie było użycie hopstopera, który został umieszczony na dnie kotła, a następnie został wkręcony do kranu.

Zacieranie rozpoczynałem od temperatury 40 stopni, w rurach moja woda ma taką temperaturę więc tutaj nie miałem zbyt wiele problemów. Woda w tym momencie miała ph na poziomie 5.9

Hop stoper użyty do filtracji zacierania.

Po zadaniu słodów zacząłem podgrzewanie do temperatury 62 stopni. Woda, która została użyta do zacierania bez problemu przemieszczała się przez pompę. Około temperatury 50 stopni kociołek wyłączył się. Po jakimś czasie udało się go jednak uruchomić ponownie i podgrzewać zacier dalej. Kociołek się jednak ponownie wyłączył, a nad zacierem pojawił się dym – dość niepokojące zjawisko. Zdecydowanie wyglądało to inaczej niż para wodna. Dodatkowo chwile po tym pojawił się swąd przypalania. Miałem dość poważny problem w takiej sytuacji. Wodę całą zlałem do wiader i szybko wyciągnąłem kosz zacierny. Przypalenie było srogie pod hopstoperem i miałem problem jak szybko to wyczyścić. Na szczęście ojciec przyszedł z pomocą i polecił mi środek do mycia łazienek z kamienia – Tytan. Wystarczyło popsikać odrobinę i obyło się nawet bez skrobania.

Hop stoper na dnie kotła Coobra CB5

Użycie hopstopera ponownie mijało się z celem, ale przecież miałem filtrować brzeczkę po gotowaniu tak by mieć jak najmniejsze straty. Ostał mi się stary wąż sprężynowy do wysładzania jeszcze jak nie miałem kociołka. No nie będę ukrywał, że mi się nie powiodło. Mąka na dnie kociołka ponownie się przypaliła. Całą procedurę musiałem powtórzyć i zrezygnować z stosowania jakiegokolwiek medium filtracyjnego.

Zlewanie wody do zacierania z kotła po zorientowaniu się iż dno kotła zaczęło się przypalać

Po usunięciu wszystkich problemów dalsze zacieranie poszło w miarę dobrze oprócz kolejnej walki z temperaturą. Woda znów zaczęła mi się przelewać nad talerzykiem. Otwory w talerzyku zaczęły się zatykać wspomnianą mąką. Zaczynam rozważać rezygnację z talerzyka podczas zacierania. Woda z tego powodu nie przechodzi dobrze przez zacier, i traci on temperaturę w porównaniu do temperatury jaką mamy ustawioną na termostacie.

To było zdecydowanie bardzo długie zacieranie. Nie rozwiany problem z podnoszeniem temperatury z 40°C do 62 który trwa zbyt długo. Najwidoczniej będzie trzeba zainwestować z swój własny śrutownik. Będę mieć grubiej zmielony słód, a woda przez zacier będzie przeciekać zdecydowanie lepiej poprawiając jego ogrzewanie.

Przypalone dno pod hopstoperem

Gotowanie

Po zacieraniu uzyskałem jakieś 45 litrów brzeczki blisko 15 Brix. Sporo by się wydało, jednak późniejszego zacierania zauważyłem, że brzeczka schłodzona do temperatury 20 stopni pokazuje zdecydowanie inny wynik.

Intensywne gotowanie takiej ilości brzeczki nie sprawiło jednak problemów wbrew początkowym obawom. Gotowanie trwało 90 minut i na goryczkę poszedł chmiel Magnum, po 45 minutach dodałem chmielu Lubelskiego i na sam koniec gotowania dodałem chmiel Amarillo. Po odparowaniu brzeczki osiągnąłem 13 Birx czyli około 12.5 Blg. Beczki nastawnej miało być na jakieś 42 litry jednak jak zwykle straty zrobiły swoje i otrzymałem 23 litry brzeczki nastawnej na Ful hops Arome, a na pilsa 12,5 litra. Brzeczkę na pilsa rozwodniłem nieco by otrzymać większa ilość lekkiego piwa.

Fermentacja

W obydwóch przypadkach fermentacja ruszyła 25.11.20

Ful Hop Aroma była fermentowana przy pomocy drożdży Fermentis S-04 w temperaturze 15 stopni Celsjusza na początku. Piwo było butelkowane po ponad miesiącu od rozpoczacia fermentacji. Na 4 dni przed butelkowaniem zostały dodane chmale Amarillo Cascade oraz  Citra . Pońosła mnie fantazja i chciałem bardziej chmielone piwo. Wszystkiego poszło po 30g. Filtrowałem przy pomocy pończochy naciągniętej na hopspider o średnicy oczek 300 mikronów.

Pils był fermentowany w temperaturze oko 8 stopni Celsjusza. Nie było tutaj jakiś specjalnych trudności w tym procesie mam fajne miejsce w piwnicy gdzie temperatura nie spada poniżej 5 stopni Celsjusza

Degustacja

No i najważniejsza teraz degustacja.

Pils  rozlew 20.12.2021 degustacja 19.04.2021

Aromat 11/14

Aromat słodowy

Wygląd 6/6

Piana wysoka, biała zbita. Utrzymująca się długo. Piwo jest bursztynowe i klarowne

Smak 16/18

Piwo jest słodowe, pełne, bardzo przyjemne. To jest moje pierwsze zderzenie z drożdżami Bochemska Rapsodia

Goryczka 4/6

Delikatna goryczka, jak na wykorzystanie amerykańskiego, niemieckiego i polskiego to goryczka może być. Gdyby to miał być Czeski pils była by ona za słaba.

Odczucie w ustach 5/6

Piwo jest pełne, dobrze wysycone

Ogólne wrażenie:

Jak pisałem wcześniej to moje pierwsze zetkniecie z drożdżami Bohemska Rapsodia i jestem z nich mega zadowolony.

Suma punktów: 42/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Full Aroma Hops  rozlew 18.12.2021 degustacja 19.04.2021

Aromat chmielowy

Wygląd 3/6

Piana wysoka, biała zbita. Utrzymująca się długo. Piwo jest bursztynowe i klarowne. Niestety piwo się przegazowało, nie wychodzi jeszcze z butelki ale nie da rady nalać go za jednym zamachem.

Smak 14/18

Piwo jest wytrawne, chmielowe

Goryczka 4/6

Gorycz wyrazista, powiedziałbym, że nawet mocna

Odczucie w ustach 3/6

Piwo jest pełne, drażniące wysycenie

Ogólne wrażenie:

Prawdopodobnie coś schrzaniłem podczas filtracji i chmieliny mogły zostać w piwie, lub zbyt szybko zabutelkowałem, ponoć s-04 lubi dojadać swoje w swoim czasie. No i zdecydowanie przesadziłem z chmielami. Pils dużo lepiej się udał

Suma punktów: 35/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.