Browar PINTA – Hoppy Crew: Where to cut it?
Puszka w kolorach szarości z napisem Hoppy Crew, pod nim czarno białe zdjęcie na którym widzimy Szczerozłotą rączkę, pana Pawła przy praca. Żółte koło z napisem Pinta i napis głoszący „Where to cut it?” Na froncie puszki widzimy również Hop Rate 24g/l chmielami Sabro, Strata i Tulus. Piwo zostało uwarzone według recepturyPawła Masłowskiego i Barteka Ociesa.
Do uwarzenia piwa wykorzystano następujące składniki: woda, słody: jęczmienny pilzneński, owsiany; płatki: owsiane, ryżowe. Proces chmielenia wyglądał następująco, do kotła dodano chmiel Flex®, a na whirlpoola chmiele Strata™, Sabro® i Incognito. Na zimno do tanku dodano chmiele Strata™, Sabro®, Talus™ w ilośco 24 gram na litr piwa. Drożdże to London Ale III. Z takim o to zestawieniem otrzymaliśmy w szklance sok z grejpfruta.
Sama puszka zawiera 500 ml zacnego trunku. Ekstrakt początkowy to 16,5° BLG i uzyskany alkohol to 7,2%
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Przejdźmy do degustacji 08.08.2021, a piwo ma datę ważności do 09.04.2022
Aromat 14/14
Aromat cytrusowy, nieco ziołowy
Wygląd 4/6
Mętne o kolorze soku z pomarańczy. Piana biała średniowysoka. Szybko opada
Smak 17/18
Piwo nieco wytrawne, grejpfrutowe.
Goryczka 6/6
Delikatna i przyjemna
Odczucie w ustach 5/6
Średnie wysycenie. Alkoholowość rozgrzewa
Ogólne wrażenie:
Jest nieco mocne co może być dla mnie problemem. Ogólnie piwo jest w porządku i całkiem przyjemne
Suma punktów: 46/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.