Browar Pinta – Dobry Wieczór
Czarna półlitrowa puszka z napisem „PINTA CAN” DOKOŁA szczytu puszki. Na froncie puszki widzimy logo browaru Pinta oraz nazwa piwa „Dobry wieczór” gdzie kreska w „ó” sprytnie została zastąpioną sierpem księżyca. Tło stanowi księżyc w nowiu skryty nieco za czarna chmurką i czarnym drzewem. Na prawo od tego obrazu widzimy napis „Pinta – Oryginal Polish Cratf Beer Revolutionaries.” oraz logo „piwo kraftowe”
Z tyłu puszki widzimy kog QR odnoszący nas do strony w browarze. Ekstrakt początkowy piwa to 13°Plato, a alkohol to 4.9%
Skład piwa to woda; słód jęczmienny: pilzneński, monachijski; słód owsiany; słód pszeniczny czekoladowy; płatki owsiane błyskawiczne; palone ziarno jęczmienia. Goryczkę uzyskano dzięki polskim chmielom: Lubelski, Marynka. Natomiast do fermentacji wykorzystano popularne drożdże górnej fermentacji SafAle™ S-04
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 07.11.2021, a piwo ma datę ważności do 21.07.2022
Aromat 14/14
Zdecydowanie palony, bardzo przyjemnie pachnie Stout
Wygląd 6/6
Wysoka kremowa piana. Barwa czarna, nieprzeźroczysta
Smak 16/18
Piwo palone, lekkie, delikatna słodycz
Goryczka 4/6
Goryczka słaba
Odczucie w ustach 5/6
Piwo jest gładkie, pełne. Niskie wysycenie
Ogólne wrażenie:
Stouty, to zawsze po nie sięgam. To piwo jest tym czy według mnie powinien być stout. Czarnym smolistym piwem o palonych nutach. Brakuje tylko nut kawowych do pełni szczęścia. Tak to było by to! Ale i tak jestem bardzo zadowolony z mojej napity na dobranoc.
Suma punktów: 45/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Fajnie się czyta przy kawie, równie dobrze pisze się przy niej :)
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.