Browar Bojan – Toporek lager
Etykieta zdominowana czerwienią, z złotymi obramowaniami. U szczytu widzimy dwa skrzyżowane topory. Pomiędzy nimi i po bokach widzimy szyszki chmielu oraz kłosy zboża. Poniżej na białym tle czarnymi literami nazwa browaru Bojan. Napis jest w nawiasie z kłosów. Patrząc dalej w dół widzimy nazwę piwa oraz styl w jakim go przygotowano – Toporek LAGER. Kolejna jest beczka z kłosami oraz napis od 1881 – Tradycja i rzemiosło. Po lewej stronie widzimy napis „zabytkowy browar rzemieślniczy” wraz z rycina browaru. Po prawej „140 lat tradycji piwowarskiej” oraz logo browaru.
Krawatka czerwona z złotymi brzegami, logo browaru oraz jego nazwa. Kapsel biały z przedstawionym na nim obrazem browaru oraz jego nazwa wraz z napisem „Browar regionalny w Bojanowie”
Na kontr etykiecie widzimy nazwę piwa oraz browaru. Informacje o piwie to 6% alkoholu, ekstrakt początkowy 14%. Jest przedstawiona również skala. Słodowość 7/10, goryczka 7/10.
Skład woda: słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny, chmiele to Marynka, lubelski Cascade, Citra i drożdże
- Browar Zipfer – Keller bier
- Browar Wawrzyniec – Amora Preta Single Hop Session Hazy Ipa
- Schladminger– Marzen
- Perlenbacher – Pils
- Browar Wawrzyniec – Vic Secret Single Hop Session IPA
Degustacja:
Przejdźmy do degustacji 13.10.2021, a piwo ma datę ważności do 27.01.2022
Aromat 10/14
Aromat chmielowy
Wygląd 5/6
Piana biła, zbita średnio trwała. Piwo jest nieco mętne
Smak 15/18
Piwo jest słodowe, pełne. Czuć chmiel
Goryczka 3/6
Goryczka zbalansowana, czuć amerykański chmiel. Chyba wolałbym bardziej zdecydowana goryczkę. Czegoś tutaj brakuje. Jednak liczyłem na taką Amerykę. Jak się pije dalej czuć nieco trawnika
Odczucie w ustach 5/6
Piwo pełne i solidne, Wysycenie nieco zbyt mocne.
Ogólne wrażenie:
Piwo jest dobre, ale czuje jakiś niedosyt. Tyle razy sięgałem po różne Bojany i byłem zbojenowany, ale teraz….
Suma punktów: 38/50
Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe
Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach.
Mam również Instagram – klik tutaj
Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkę „klik” lub zostać mecenasem na Patronite „klik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.