fbpx

Browar Schleppe No. 1 Pale Ale

Bardzo lubię jeździć do Austrii i tym razem w sklepie trafiłem na półkę z ciekawszymi piwami, to miejsce było wielkim dramatem… dla mojego portfela!

Na pierwszy strzał z tej wycieczki idzie piwo No. 1 Pale Ale z browaru Schleppe. Sam browar warzy od 1607 roku.

Etykieta biała, z złotymi literami oraz logiem, które jest u jej szczytu. Kolejno widzimy nazwę browaru Schleppe, nazwę piwa No. 1 oraz styl Pale Ale. Na samym dole napis głoszący „Bierspezialitaten seit 1607”. Z boku Erupas bestes Pale Ale Np. 1. Kontr etykieta równie biała co front. Ponownie widzimy nazwę piwa oraz browaru. Piwo ma 5,3 % alkoholu, 24 IBU, 12,8°BLG. W skład piwa wchodzi, woda, słód jęczmienny, chmiel i drożdże. Butelka 330 ml

Na tylnej etykiecie przedstawiono również 5 stopniową skalę.

  • Goryczka – 3/5
  • Aromat chmielowy – 5/5
  • Pełnia – 4/5
  • Owocowość – 4/5
  • Słodowość – 3/5

Krawatka biała z logiem browaru. Kapsel zaś złoty golas.

Degustacja:

Przejdźmy do degustacji 19.10.2021, a piwo ma datę ważności do 27.01.2022

Aromat 14/14
Aromat owocowy i chmielowy

Wygląd 5/6
Piana kremowa, zbita trwała, wysoka. Piwo jest nieco mętne.

Smak 15/18
Piwo jest słodowe, pełne. Owocowo chmielowe.

Goryczka 5/6
Goryczka zbalansowana, średnia.

Odczucie w ustach 3/6
Piwo pełne, wysycenie nieco za duże, piwo zaczęło wychodzić z butelki

Ogólne wrażenie:
Piwo jest bardzo dobre. Naprawdę fajne piwo i pierwsze Pale Ale z Austrii jakie piłem.

Suma punktów: 42/50

Interpretacja punktacji:
50-46 Wzorowe
45-40 Bardzo dobre
39-32 Dobre
31-22 Poprawne
21-14 Słabe
< 14 Bardzo słabe

Jeśli podobał Ci się ten post polajkuj i obserwuj mój fanpage na Facebook. W ten sposób możesz wyrazić uznanie dla mojej pracy i bardziej mnie zmotywować. Tutaj masz link do profilu. Znajdziesz również widżet po prawej stronie ekranu na komputerze. Kiedy staniesz się obserwatorem na moim profilu to będziesz również informowany na bieżąco o kolejnych postach. 

Mam również Instagram – klik tutaj 

Możesz również uczestniczyć w tworzeniu tego bloga i wesprzeć jego utrzymanie. Dlaczego warto możesz przeczytać tutaj. Wsparcia możesz udzielić dowolną kwotą poprzez zorganizowana Zrzutkęklik” lub zostać mecenasem na Patroniteklik„. Za wsparcie oferuje dedykowane posty, posty sponsorowane na wybrany przez sponsora temat, testowanie gotowych zestawów surowców oraz testowanie autorskich receptur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.